Wpis z mikrobloga

#b2b #informatyka #programowanie #it #ksiegowosc Dwa pytanka. Ile placicie za ksiegowa przy prostym b2b w IT, czy tylko u mnie takie drastyczne podwyzki z 130 zl netto do 170. Drugie pytanie czy ktos z was decyduje sie na IP Box? Podatek 5% piechota nie chodzi, ale nie wiem czy sie kwalifikuje i czy rzad cos nie o-----e w przyszlosci
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Podatek 5% piechota nie chodzi, ale nie wiem czy sie kwalifikuje i czy rzad cos nie o-----e w przyszłości

@niko444: Formalności sporo, ryzyko jak sam zauważyłeś - spore. Jak dla mnie te 14% nie jest warte stresu że ktoś się czepi i dymania z papierami co miesiąc.
  • Odpowiedz
  • 0
@McRancor: A jakie formalności? 14 % to trochę kasy jest jednak . Taki mamy kraj nawet nie wiesz ile pracodawców robi optymalizację podatkowe bez tego to nic by im nie zostało tutaj trzeba kombinować a to akurat jest dość bardzo zgodne z prawem. Problemem jest to że to kamieni kupa i prawo prawem ale PiS zawsze na rację
  • Odpowiedz
@niko444: Co miesiąc przenosisz licencję, wypełniasz papiery i odprawiasz odpowiednie gusła: https://blogpodatnika.pl/artykuly/pit-cit/214-ip-box-czyli-5-pit-dla-programistow.html

Przy czym cały czas płacisz normalne zaliczki, a zwrot możesz uzyskać dopiero po zamknięciu roku. To nie jest optymalizacja po stronie pracodawcy, tylko pracownika. Jak chcesz - walcz, mogę trzymać kciuki jeśli chcesz wsparcia telepatycznego ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ja nie znam nikogo kto doprowadził taki temat do końca, a kilku próbowało.
  • Odpowiedz
@niko444: W sumie to może być ciekawsze - mam kolegę który robi optymalizację przez spółkę zoo. Docelowo wychodzi mu oprocentowanie realne rzędu 5%, ale skubany ma takie techniki że ja jeszcze do tego nie dorosłem - łącznie z tym że jego spółka wynajmuje jego mieszkanie i tak urwał też na remontach, do tego robi fuchy dla tej spółki i obcina połowę podatku (koszty autorskie czy jak tam zwał) i sporo
  • Odpowiedz
  • 0
@McRancor: Czuj dzwoniłem do babki z hr i mówiła że prawnicy mówili że się nie da u nas bo przenosimy prawa autorskie xd a przecież piszą że właśnie tylko wtedy to zachodzi jak przenosisz regularnie prawa autorskie wtf
  • Odpowiedz
@niko444: Pewnie coś poplątała, nie mniej w takiej typowej firmie gdzie pracownicy są na b2b żeby urwać podatki to na pewno będzie z tym ciężko. To jest dedykowane jednostkom które robią b+r i wdrażają to u klienta.
  • Odpowiedz
@McRancor: ale ja sie raczej bym idealnie komponowal bo po pierwsze robie zdalnie z domu w dowolnych godzinach a poza tym to dla firmy farmaceutycznej a jeszcze dochodzi troche data science
  • Odpowiedz