Wpis z mikrobloga

Pytanie do Mirków z UK. Jak wyglądała nauka języków u waszych dzieci?

Mieszkamy w UK. Córka powoli zaczyna coraz więcej mówić (rok i 4miesiace). Zna trochę słów po polsku trochę po angielsku.

Chcemy aby była bilingularna i zastanawia mnie jak to najlepiej przeprowadzić. Czy w domu mówić wyłącznie po polsku a angielskiego niech uczy się w przedszkolu. Czy może mówić w 2 językach w domu?

Co jest najbardziej korzystne dla dziecka?
Jak to wyglądało w waszych przypadkach?
Nie było problemów z angielskim w szkole jeżeli dominującym językiem w domu był polski?

#uk #angielski #naukajezykow
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pan_Wloczykij: No to tak.
Karol ma 7 lat. W domu rozmawiamy tylko po polsku. Generalnie po polsku płynnie mówi, czasem nie ogarnie trudniejszych słów, ale jest totalnie ok. Jak jedzie do pl, to nigdy nie miał problemu się dogadać.

Angielski ma płynny, rozmawia w szkole i z kolegami po angielsku, my się nie wtrącamy.
Więc spokojnie można uznać, że już jest
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Pan_Wloczykij: w domu mówimy po polsku. Moja 4 latka sama uczy się angielskiego w przedszkolu. 6h codziennie jej wystarczy żeby ogarnęła zanim pójdzie do pierwszej klasy. W przedszkolach jest tylu imigrantów więc nauczycielki są na to przygotowane, że dzieci mają angielski jako drugi język.
  • Odpowiedz
@Pan_Wloczykij:

ja mam dwojke dzieci 6 i 9 lat. Dla nich pierwszym jezykiem jest angielski - mowia bardzi ladnie, bez sladu obcegi akcenty.

W domu rozmawiamy po polsku, dzieci pomiedzy soba po angielsku, nie mamy polskiej TV - wiec wiekszosc filmow leci po angielsku.
Starsza corka chodzi w soboty do polskiej szkoly.
Na wakacje co roku sa wysylani do Polski (dziadki) - wiec po polsku tez potrafia sie bezproblemowo porozumiec.
  • Odpowiedz
@Pan_Wloczykij: Nie ma to dużego znaczenia, bo jak podrośnie to i tak angielski bedzie jej językiem dominującym / ojczystym, a polski dodatkowym, którym może posługiwać się lepiej lub gorzej w zależności od tego czy jej będzie zależało żeby umieć coś więcej niż codzienne rozmowy z rodziną. Im będzie starsza tym bardziej różnica pomiędzy znajomością tych języków będzie się powiększać.
  • Odpowiedz
  • 0
@filip_k dzięki za podpowiedź. Domyślałem się że sama ogarnie 2 języki poprostu przez przebywanie w przedszkolu.

Jak to wygląda u was jeżeli chodzi o akcent? Zakład że dziecko ma trochę akcentu angielskiego mówiąc po polsku?

I jeżeli chodzi o mieszanie 2 języków ( "mój car").
Czy już wasze starsze dziecko nie miesza języków? Zakładam że w szkole nie stwarza to żadnych problemów i dziecko nie odstaje w żaden sposób od swoich
  • Odpowiedz
@Pan_Wloczykij: z obserwacji na moim siostrzeńcu urodzonym w uk. W domu rozmawia sie po polsku. Brytyjski zlobek, koledzy poten szkola. Dzis ma 12 lat, ale jego pierwszym jezykiem jest angielski. Czasem w domu nie zna polskiego odpowiednika to zastepuje angielskim plus struktury gramatyczne anguelskie wplata do polskiego. Jezeli chcesz zeby dziecko bylo w 100% dwujezyczne musisz zapisac go w soboty do polskiej szkoly. Bo zeby byc nativem musisz nauczyc sie
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Pan_Wloczykij: rozmawiaj w domu po Polsku bo w pewnym momencie to będzie jedyne źródło polskiego języka dla twojej córki.

Angielskiego się nauczy I będzie mówić płynnie z lokalnym akcentem.
  • Odpowiedz
@Pan_Wloczykij: ja mówiłem na początku do syna po angielsku, od momentu gdy był mniej więcej w wieku twojej córki. Wyszliśmy z żoną z założenia, że trzeba go zacząć oswajać z językiem, w którym mówią wszyscy dookoła i nie ma co odwlekać tego w czasie. Jeszcze zanim zaczął mówić to już rozumiał, że mówimy do niego w różnych językach i rozpoznawał je. To prawda, że dziecko szybko złapie język w przedszkolu
  • Odpowiedz
@Pan_Wloczykij: dwójka dzieci 6 i 4 lata. W domu mówimy tylko po polsku, po angielsku tylko w szkole i przedszkolu. Mieszają języki mocno, naszym sposobem jest powtarzanie zdania z użyciem polskich słów. Z racji tego że starsza już płynnie czyta (po angielsku), dodałam jej polski na Memrise, żeby ćwiczyła pisownię polską. Młodszy syn używa dużo więcej angielskich słów niż polskich. W zabawie po angielsku chociaż naciskam na polski. Po angielsku
  • Odpowiedz
@Pan_Wloczykij: a ja mam zupelnie inne zdanie. rozmawiajcie z nimi tylko po angielsku. jak dorosna to i tak angielski bedzie ich jezykiem dominujacym. totalnie nie oplaca sie zeby uczyc ich polskiego tylko po to zeby mogli sobie z dziadkami w polsce porozmawiac, bo dziadkow szybko zabraknie i juz im sie polski nie przyda i juz nie beda sie nim poslugiwac jak beda dorosli. lepiej byloby zapisac ich popoludniu do jakiejs
  • Odpowiedz
@Pan_Wloczykij: W domu rozmawiaj po polsku, a nawet jak masz możliwość zapisz do sobotniej polskiej szkoły (chyba że dasz radę samodzielnie pouczyć dziecko polskiej gramatyki i ortografii).
Mieszkamy w UK od 15 lat, córka obecnie 18 lat na studiach, syn lat 14. Oboje dwujęzyczni choć w domu i w towarzystwie mówi się u nas TYLKO po polsku, co jest trudne wśród młodzieży, bo jest im wygodniej rozmawiać po angielsku między
  • Odpowiedz
arabskiej szkoly czy francuskiej...

@tomislawniepelka: Co za dzban... arabskiej... Niech od razu koranu się w oryginale uczy. Dziewczynka zapewne ma polski paszport, więc wypadałoby, żeby językiem Polskim w jakimś stopniu się posługiwała. Rodzina, to nie tylko dziadkowie. Myślę, że @Pan_Wloczykij raczej będzie wolał wysłać córkę na wakacje do rodziny w Polsce, niż na obóz szkoleniowy w Syrii.

A jak trzeci język, to już lepiej chiński lub hiszpański.
W domu
  • Odpowiedz