Aktywne Wpisy

Startujemy z #rozdajo - do wygrania Racja Żywnościowa Seven Oceans - ta legitna, nie chińskie podróby z Aliexpress.
Data ważności oczywiście długa jak lista patologii w polskich przetargach.
Zasady udziału:
1. plusujesz ten wpis
Data ważności oczywiście długa jak lista patologii w polskich przetargach.
Zasady udziału:
1. plusujesz ten wpis
źródło: rozdajowykopkomzadarmo
Pobierz
gerwazy-oko +18

Mieszkamy w UK. Córka powoli zaczyna coraz więcej mówić (rok i 4miesiace). Zna trochę słów po polsku trochę po angielsku.
Chcemy aby była bilingularna i zastanawia mnie jak to najlepiej przeprowadzić. Czy w domu mówić wyłącznie po polsku a angielskiego niech uczy się w przedszkolu. Czy może mówić w 2 językach w domu?
Co jest najbardziej korzystne dla dziecka?
Jak to wyglądało w waszych przypadkach?
Nie było problemów z angielskim w szkole jeżeli dominującym językiem w domu był polski?
#uk #angielski #naukajezykow
Karol ma 7 lat. W domu rozmawiamy tylko po polsku. Generalnie po polsku płynnie mówi, czasem nie ogarnie trudniejszych słów, ale jest totalnie ok. Jak jedzie do pl, to nigdy nie miał problemu się dogadać.
Angielski ma płynny, rozmawia w szkole i z kolegami po angielsku, my się nie wtrącamy.
Więc spokojnie można uznać, że już jest
Bilingwalna (ew. bilingualna). Bi- = dwu-, lingual = językowy, językowa.
Nie ma tam żadnego angulara ani jaguara ;)
ja mam dwojke dzieci 6 i 9 lat. Dla nich pierwszym jezykiem jest angielski - mowia bardzi ladnie, bez sladu obcegi akcenty.
W domu rozmawiamy po polsku, dzieci pomiedzy soba po angielsku, nie mamy polskiej TV - wiec wiekszosc filmow leci po angielsku.
Starsza corka chodzi w soboty do polskiej szkoly.
Na wakacje co roku sa wysylani do Polski (dziadki) - wiec po polsku tez potrafia sie bezproblemowo porozumiec.
Jak to wygląda u was jeżeli chodzi o akcent? Zakład że dziecko ma trochę akcentu angielskiego mówiąc po polsku?
I jeżeli chodzi o mieszanie 2 języków ( "mój car").
Czy już wasze starsze dziecko nie miesza języków? Zakładam że w szkole nie stwarza to żadnych problemów i dziecko nie odstaje w żaden sposób od swoich
Angielskiego się nauczy I będzie mówić płynnie z lokalnym akcentem.
@Pan_Wloczykij: Może biangularna? Albo bilangidżowa?
Mieszkamy w UK od 15 lat, córka obecnie 18 lat na studiach, syn lat 14. Oboje dwujęzyczni choć w domu i w towarzystwie mówi się u nas TYLKO po polsku, co jest trudne wśród młodzieży, bo jest im wygodniej rozmawiać po angielsku między
@tomislawniepelka: Co za dzban... arabskiej... Niech od razu koranu się w oryginale uczy. Dziewczynka zapewne ma polski paszport, więc wypadałoby, żeby językiem Polskim w jakimś stopniu się posługiwała. Rodzina, to nie tylko dziadkowie. Myślę, że @Pan_Wloczykij raczej będzie wolał wysłać córkę na wakacje do rodziny w Polsce, niż na obóz szkoleniowy w Syrii.
A jak trzeci język, to już lepiej chiński lub hiszpański.
W domu