Wpis z mikrobloga

@salad_fingers: ale jak już kupisz specjalnego lapka, który jest zrobiony z myslą o linuchu to problemów, żadnych a MS to potrafi z----ć nawet windowsa na swoje lapki surface xDDD
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Azur88: jeśli chodzi o laptoki to nigdy Linuxa bym na nich nie stawiał. Osobiście w domu na PC mam Manjaro, a do mobilnej pracy MBP13. Świetna kombinacja i tylko w pracy muszę korzystać z Windy. Coś czego mi brakuje z Linuxa na innych systemach to sposób aktualizacji, wystarczy jedna komenda i mam aktualny system wraz z programami (ʘʘ)
  • Odpowiedz
@Azur88: Kto jeszcze instaluje Windowsa z płyty? Teraz masz 10-tkę doliczoną do każdego kompa, a w instalacje bawią się tylko ci, którzy chcą mieć Windowsa 7.

@Bromatologia: No i jak ktoś nie chce mieć jakichś dodatków szpiegowskich i bloatwaru producenta PC to też należy przeinstalować system.
  • Odpowiedz
@Azur88: Jak zaczynałem lata temu przygodę z Linuxem to była jeszcze Mandriva to jak coś z------m w terminalu szybciej i łatwiej było sformatować i postawić od nowa niż próbować odkręcić tak żeby działało bez rozumienia co dokładnie się zrobiło nie tak.
  • Odpowiedz
@DulGukat: ale to przecież kuce przekonują do Linuxa, że taki łatwy w obsłudze, działa out-of-the-box i w ogóle, że mamie można zainstalować i cioci bo nic się nie zepsuje, a do fejsunia wystarczy.

Miałem w sumie na trzech komputerach i wygrała wygoda w postaci W10, obecnie na dwóch laptopach, zero problemów ¯\_(ツ)_/¯ Jedyne na czym planuję postawić linuxa w najbliższym czasie to Malina, jak już sobie kupię.
  • Odpowiedz
@JakTamCoTam ale mamy 2020, a nie 2005. Jeśli nie grasz w peja na komputer, to nie ma powodu aby używać Windowsa. Ewentualnie, są jeszcze specjalistyczne programy pod Win, do pracy. Codzień zastosowanie = linux ma wszystko od startu.
  • Odpowiedz
@DulGukat: Czyli wychodzi na to, że zgadzasz się ze mną co do zabawności obrazka, według którego linux jest bezobsługowy, od razu działa i można wziąć się do pracy? Bo mój żartobliwy wpis miał właśnie to powiedzieć :)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@DulGukat: ale to przecież kuce przekonują do Linuxa, że taki łatwy w obsłudze, działa out-of-the-box i w ogóle, że mamie można zainstalować i cioci bo nic się nie zepsuje, a do fejsunia wystarczy.

@geuze: no bo to prawda, ciocia, mama, czy tam babcia nic nie popsują bo bez podania hasła roota nie da się nic zepsuć. A jak wyskoczy jej okienko o podanie hasła to się zastanowi 10
  • Odpowiedz
@Azur88: obrazek chyba z 2005 roku. Szczególnie zabawne jest z tym wkładaniem ramu do macbooka xD obecnie to ram dołożysz w łatwy sposób tylko w Macpro. W innych jest to albo niemożliwe albo trudne
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@JakTamCoTam: jak kupisz laptopa z zainstalowanym to zazwyczaj działa, jak instalujesz na czymś egzotycznym czyli jakieś 70% laptopów to nie XD a powód prosty producenci laptopów nie trzymają się standardów którzy sami wymyślili oraz nie udostępniają sterowników do swoich rozwiązań XD a żeby było jeszcze śmieszniej to Microsoft surface to jeden z lepszych komputerów pod linuxa jaki możesz obecnie kupić
  • Odpowiedz
a żeby było jeszcze śmieszniej to Microsoft surface to jeden z lepszych komputerów pod linuxa jaki możesz obecnie kupić

@rekoj: Współczesne surface chyba nie ale nie mam pewności. Stare surface tak, na nowych nie wiem czy da się tak łatwo system przeinstalować.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Azur88: największym problemem Linuxa jest to że znaczna mniejszość osobgo używa. Sam mam i windowsa i Linuxa (z obu korzystam mniej więcej przez tyle samo czasu) i Linux jest genialny w szybkości działania, ale jak zwykły użytkownik, czy nawet ktoś kto pierwszy raz się spotyka z Linuxem napotka na jakiś problem to faktycznie trzeba szukać na jakiś dvsvopkg forach żeby coś znaleźć.
  • Odpowiedz
@onionomous: Klasyka. Zainstaluj jakąkolwiek dystrybucję w wersji stabilnej a nie rozwojowej. Skonfiguruj pod siebie środowisko. Jakiekolwiek. Sugeruję kilka sobie zainstalować i wybrać po czasie. I tyle. 20 lat linuxa używam i nigdy żadnego problemu nie miałem.
  • Odpowiedz