Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
#java #programowanie
Jak pisać programy którymi chciałbym zaprezentować się na rozmowę o pracę? Jeśli idę na backend to mam zwykle aplikacje konsolowe pisać które są połączone z bazami danych? Normalne wydawałoby się napisać jakąś aplikacje webowa graficzna która miała by guziki i inne bajery, ale backend raczej takim czymś się nie zajmuje.
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@patryk-kabacinski-1: przecież z osobą nietechniczna nie będzie rozmawiał o programowaniu i tak. a technicznej (np. mnie) byłoby warto pokazywać aplikacje konsolowe - ale ja wolę sam przed rozmową przeglądnąc sobie githuba kandydata lub kandydatki. jak mnie coś zaciekawi to zapytam, a jeśli nie to mam listę pytań i już
  • Odpowiedz
  • 0
@secret_passenger: Chodzi mi właśnie o to aby na githubie umieścić właśnie takie aplikacje konsolowe, ale stwierdzam chyba że muszę jeszcze umieć JavaScript, HTML, CSS, PHP żeby to wogóle pokazać jakoś, do tej pory próbowałem to wszystko robić w vaadin ale mam wrażenie że bez skryptów i tak się nie obejdzie
  • Odpowiedz
  • 0
@dupogisaga: nie. nie musisz. ZAWSZE jest lepiej wiedzieć więcej. więc nawet jeśli ktoś jest backend developerem to warto coś wiedzieć z frontu. ale ja na githubie nie szukam nigdy przycisków i ładnego wyglądu w aplikacjach kandydata.

1. patrzę na strukturę kodu
2. patrzę na to jak często commituje, jakie to są commity itp
3. ciekawi mnie czy są testy, jak są napisane, co testują i jak

ogólnie bardziej czytam kod
  • Odpowiedz