Aktywne Wpisy
PeterWeiss +1108
#ciekawostki #medycyna #neurobiologia #silownia
Naukowcy z MIT właśnie odkryli coś fascynującego - nasze mięśnie podczas ćwiczeń wydzielają specjalne substancje (miokiny), które sprawiają, że neurony rosną czterokrotnie szybciej niż zwykle. Co ciekawe, samo fizyczne rozciąganie i ściskanie neuronów przynosi podobne rezultaty. To naprawdę interesujące odkrycie, szczególnie że nikt wcześniej nie zwrócił uwagi na mechaniczny aspekt tego procesu.
W
Ćwiczysz mięśnie, budujesz... neurony: nowe odkrycie z MIT
Naukowcy z MIT właśnie odkryli coś fascynującego - nasze mięśnie podczas ćwiczeń wydzielają specjalne substancje (miokiny), które sprawiają, że neurony rosną czterokrotnie szybciej niż zwykle. Co ciekawe, samo fizyczne rozciąganie i ściskanie neuronów przynosi podobne rezultaty. To naprawdę interesujące odkrycie, szczególnie że nikt wcześniej nie zwrócił uwagi na mechaniczny aspekt tego procesu.
W
mirko_anonim +9
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
6 rok razem, brak oświadczyn i moje zdziwienie. Jestem ciekawa, jak na to spojrzą inni.
Jesteśmy razem 5 lat, oczywiście mieszkamy razem. Przez pierwsze 3-4 rozmawialiśmy o zaręczynach i wiedziałam, że to się pewnego dnia stanie, ale nie miałam parcia. Czułam, ze to musi przyjść samo, nie ma co pośpieszać. Potem przestał podejmować temat. Ja mam poglądy w tych kwestiach tradycyjne. Nie chcę tłumaczyć bez sensu, po prostu
6 rok razem, brak oświadczyn i moje zdziwienie. Jestem ciekawa, jak na to spojrzą inni.
Jesteśmy razem 5 lat, oczywiście mieszkamy razem. Przez pierwsze 3-4 rozmawialiśmy o zaręczynach i wiedziałam, że to się pewnego dnia stanie, ale nie miałam parcia. Czułam, ze to musi przyjść samo, nie ma co pośpieszać. Potem przestał podejmować temat. Ja mam poglądy w tych kwestiach tradycyjne. Nie chcę tłumaczyć bez sensu, po prostu
planuje w ciągu najbliższego roku przenieść się do Warszawy. Szczerze, mam już dosyć wynajmowania mieszkania, płacenia komuś, braku możliwości dostosowania wszystkie pod siebie ect. Rozglądam się za mieszkaniem od dewelopera, ~55m2 w cenie do 9k/m2.
Czy macie na poleceniu jakieś ciekawe inwestycje w stolicy? Zależy mi na znośnym dojeździe do centrum (punkt rondo ONZ) komunikacją miejską. W granicach do ok.40minut w godzinach szczytu.
Z lokalizacji które mieszczą się w cenie i wygląda to w miare ok:
- ursus - unidevelopment (ursa home) (8k/m2)
- wilno targówek - dom dew. (też okolice 8k/m2)
Wiadomo, osiedla mają swoje wady (ursus - plac budowy, wilno - bez kolei mazowieckiej zostają tylko busy).
Niestety nie znam Warszawy na tyle dobrze by wszystko dobrze ocenić, zamierzam w przyszłym tygodniu przyjechać i "zbadać" kilka lokalizacji.
Z góry dzięki za dobre rady ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#mieszkaniedeweloperskie #warszawa #mieszkanie
jakbym miał dojeżdżać 40-50 minut do roboty/domu to bym się zarżnął
ale z dwojga to wilno, bo masz blisko kolej
Miasta nie znam na tyle by dobrze dobrać lokalizacje (okolica, dojazdy w rzeczywistości, zrealizowane projekty w rzeczywistości). A czym się różni życie w Warszawie od życia w Gdańsku? IMO niczym. Wybieram Warszawę, ze względu na znacznie szybszy
-
Co do Ursusa to patrzyłem na tą lokalizację
https://www.google.com/maps/place/Dyrekcyjna,+00-001+Warszawa/@52.1994012,20.8895069,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x471934db9ccc670d:0x4119fc0dbc7b37fa!8m2!3d52.1994057!4d20.8916876
Ostatnio znajomi podpowiedzieli też, że Tarchomin nie jest
@czlapka: mogę się pod tym podpisać.
@czlapka: dokładnie! Mnie najbardziej miasto irytuje w okresie wakacyjnym gdzie knajpy są tak przeludnione że coś może strzelić :)
@kijanka23: Somoloty... Myślałem, że to już bezpieczna odległość (
Dodatkowo (nie wiadomo kiedy) kolejarze chcą jeszcze wybudować tunel pomiędzy dworcem wschodnim, a obecną linią na wysokości kościoła przy Ziemowita.