Wpis z mikrobloga

Mirki z #java #programowanie #android utworzyłem sobie w Android studio projekt typu "Bottom Navigation Activity".
Jak najszybciej wywołać (z poziomu MainActivity) funkcję która jest w np. DashboardFragment ?

Próbowałem przez:

DashboardFragment fragment = (DashboardFragment) getFragmentManager().findFragmentById(R.id.navigation_dashboard);
ale nic z tego.
Jak później przeleciałem przez getSupportFragmentManager().getFragments() to zwróciło tylko NavHostFragment, więc tak dostępu do dashboard (ani dwóch pozostałych fragmentów nie mam).

W sumie pierwszy raz coś na Androida klepię, więc pewnie odpowiedź jest prosta, ale jakoś nie mogę jej znaleźć.
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BoKoR: Dobra, chyba znalazłem.
Wrzucam dla potomnych.

Zobaczyłem że Fragment ma funkcję getChildFragmentManager().
Klepnąłem na szybko przelatywanie po wszystkich Fragment zwracanych przez getChildFragmentManager() i widzę że jest tam dostępny navigation_dashboard. Teraz jeszcze zobaczyć czy wszystko
  • Odpowiedz
@damianex19: Tak śmiga.

Potrzebuje jedną apkę na telefon (związana z pracą), więc sobie próbują ją naklepać.

Najlepsze jest to, że jak już ogarnąłem wyzwalanie funkcji z klasy fragmentu, to okazało się, że chyba szykuje się jakaś większa przebudowa. Ale to może jutro będę ogarniał, bo dzisiaj już mi się nie chce.
  • Odpowiedz