Wpis z mikrobloga

Sapkowski: pisze książkę której wątkiem głównym są prześladowania na rasach

@PawEHO:

Sapkowski: Pisze książkę, gdzie ludzie palą na stosach i organizują masowe pogromy za to, że ktoś ma niski wzrost, owłosione stopy albo inny kształt uszu a akcja dzieje się w zimnych krainach północy

Netflix: #!$%@? do tego świata rasistów murzynów - właśnie tam na zimną, daleką północ. Rasiści nagle stają się kompletnie ślepi na jakiekolwiek kolory skóry i wolą nadal
@emperorrikudo: Napływowa wiele tysięcy lat temu (sama Koniunkcja Sfer była 1500 lat temu). Tak jak my jesteśmy rzekomo napływowi z Afryki. Jaki mamy kolor skóry, przypomnij mi?

Zresztą to nadal nie zmienia faktu, że skoro ludzie to tacy rasiści to nagle odpuściliby tym z czarnym kolorem skóry. Mhm, na pewno by tak było. Półelfów też nienawidzą. No że już o tych czarnych elfach nie wspomnę, bo tutaj już ktoś #!$%@?ł tak
@Khaine: Przez to czepianie się tych czarnych nikt nie bierze na poważnie tych narzekań bo myślą ze to po prostu rasistowskie. Ja mam w dupie czy Dara jest czarny on jest poprostu #!$%@?ą postacią nawet jakby był biały. Tak samo "gdzie drugi miecz?", nie nosił2 mieczy w książkach.
@mosku: To jest kolejna rzecz. Ale IMO on został wrzucony tylko i wyłącznie po to aby można było upchnąć kogoś nie-białego obok Ciri. Gdyby nie parcie Netflixa na ukolorowienie wszystkiego ponad jakikolwiek rozsądek to prawdopodobnie by go nawet nie było, bo by nie był potrzebny.

No niestety, ale patrząc po tym co #!$%@?ą, to nawet już nie czuję że zaczynam odpływać w teorie spiskowe, bo przecież widzę ile są w stanie
Sapkowski: pisze książkę której wątkiem głównym są prześladowania na rasach

Wykopek: No PrZeCiEż NiE pIsAł O mUrZyNaCh

@PawEHO:

Sapkowski: Pisze książkę w której są wątki homoseksualności
Netflix: To dobra okazja, żeby w drugim sezonie Geralt walczył wielkim, gumowym #!$%@?łem

Twoja logika.
@Khaine: Zauważ że argument "czarni w serialu" działa jak "bo za Hitlera..." mało kto bierze to na poważnie i określają cię faszystą, serial ma wiele problemów i nie są nimi czarni. A Dara to był chyba po to żeby ukrócić maksymalnie wątki ucieczek Ciri i co się z nią działo no bo elf jej pomógł i koniec kropka.
Nawet mi się podobał serial ale nie łudzę się że to będzie to
@Sebeq92: W takim razie skąd w ogóle wiemy że w tym świecie są czarni? Nie ma nic o nich w książkach.

@Rachey: Są, weź przeczytaj jeszcze raz. Pamiętam dwa miejsca w książkach, w których są wspomniani.
@alteron nawiązujących... No można przyjąć, że Temeria to Polska, ale to książka fantasy i świat w którym są wampiry, elfy, potwory, alternatywne rzeczywistości, a nie Czechy i Ukraina xD
Zauważ że argument "czarni w serialu" działa jak "bo za Hitlera..." mało kto bierze to na poważnie i określają cię faszystą

@mosku: Jak ktoś ma nasrane w bani, to zapewne tak może to odbierać, bo nie da się być normalnym i nie widzieć, że tutaj chyba coś nie do końca jest ok i ktoś tu chyba BARDZO forsował czarne tokeny na planie tego serialu. Nawet w grach mieliśmy ciemnych ludzi z
@Rameti: planuję niedługo przeczytać jeszcze raz sagę i opowiadania, ale na razie chce ponadrabiać trochę Lema, a niestety z czasem wolnym każdy wie jak jest... Wiedźmina czytałem już trochę czasu temu i kojarzę jedynie opisy ludów Zerrikanii i okolic ale raczej jako odpowiedników Arabów niż czarnych - szukanie w googlu też mi nic nie zwracało. Pamiętasz może +- które to były fragmenty albo tomy?
@Khaine ludzie przybyli w czasie koniunkcji sfer albo tuż po, więc 1500 lat na wykształcenie się ras to za mało. Dodatkowo wiemy z cyklu że w uniwersum istnieje ziemia, więc szansę na wykształcenie się gatunku ludzkiego niezależnie w innym miejscu są znikome. Możemy z tego wnioskować że ludzkość przybyła już rasowo wykształcona, więc istnienie i występowanie ras innych niż kaukaska jest całkowicie normalne.