Wpis z mikrobloga

ielnego boga identyfikuje ona z Setem, „wielkim siłą, bogiem wielkim, który jest pośrodku Hibis” (= Miasto Pługa, metropola oazy Charga, miejsce, w którym znajduje się świątynia Dariusza). Tak więc Set, który uosabiał głównie różne złe cechy charakteru, przedstawiony tu został w swoim najszlachetniejszym wcieleniu, mianowicie jako wojownik ochraniający boga słońca Re przed jego śmiertelnym wrogiem, wężem Apofisem. W sposób paradoksalny ikonografia boga podkreśla tu pozytywną stronę jego natury posługując się atrybutami Horusa,
@Minister_Vulva: a przejście Izraelitów z politeizmu na monoteizm to ogólnie ostra jazda bez trzymanki. Różne osoby im się pozlewały w jedną która była cacy, z części zrobili im się prorocy i inne postaci "starotestamentowe" reszta została be. Co do zakazu jedzenie tego czy owego to fakt mogła to być pozostałość dawnego kultu, która została w czasie przejścia na monoteizm wykręcona ideowo o 180 stopni. Ale mogła też mieć (może w tym
Motyw "fuzji" kilku postaci Bogów nie jest taki znowu oryginalny i niespotykany.

@yamnichek_pyesio: czym innym jest fuzja Amona czy też Atuma z Ra a czym innym Horusa z Setem. W tamtym okresie Set stał się ostatecznie złym demonem. To tak jakby powstała synkretyczna forma Szatana i Jezusa.

Jeszcze pytanie co na tym przedstawiniu symbolizuje zwierzę u stóp największej postaci a znajdujące się nad wężem.

Nie mam pojęcia. ( ͡°
czym innym jest fuzja Amona czy też Atuma z Ra a czym innym Horusa z Setem. W tamtym okresie Set stał się ostatecznie złym demonem.

@Minister_Vulva: przepraszam za prostactwo ale - i **** z tego? Możesz to jakoś obrazowo nakreślić czytelnikowi?

Mam dla Ciebie zagadkę. Komu w starożytności przypisywano liczbę 666, którą chrześcijanie umieścili w Apokalipsie?

No i nawet jak konkretnie o Tego chodziło to co? (
@yamnichek_pyesio:

Możesz to jakoś obrazowo nakreślić czytelnikowi?

Czego nie rozumiesz? ( ͡° ʖ̯ ͡°)

No i nawet jak konkretnie o Tego chodziło to co?

Upokorzony Set ostatecznie się zemścił. Że tak to ujmę przebrał się, zmienił szaty i zawojował świat niszcząc kulty swych wrogów rękami galilejczyków. Inaczej tej rewolucji nie da się wytłumaczyć.
@Minister_Vulva: To usiadź i zapuść sobie dobry gangsta bit z jakichś dobrych produkcji najlepiej wczesnych lat 80tych i słuchaj mej nawijki brachu.

Twoi ziomale wożą się po pustyniach #!$%@?ąc co się da z kultów i kultur w wyniku czego masz na podwórku trylion kapłanów różnych Bogów.

Jak ziomek jest kapłanem to ma posłuch na dzielni. Wiadomo jego Boss jest nadprzyrodzony i fajnie jak się kumasz z jego najbliższym ziomem na dzielni
Na wstępie przepraszam za 3 tygodnie zwłoki, ale zajmowałem się głupotami i nie chciało mi się pisać kobyły tekstu.

A w okupację hyksoską?

@Minister_Vulva: Tak, bo w przeciwieństwie do Niewoli egipskiej jest o tym ciut więcej źródeł, niż książka religijna. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Serio, niewola egipska to bajka, gdyby nagle tylu niewolników odeszło z Egiptu, odnotowano by to, ponieważ niejednokrotnie Egipcjanie odnotowywali nawet porażki w swoich