Wpis z mikrobloga

Jak długo +- zajmie nauka Pythona dla początkującego w programowaniu, tak aby mógł znaleźć pracę jako junior w jakiejś korporacji, mógł się w tym jakoś spełniać i nadal kontynuować naukę... Wiele osób, mówi, że Python to najprzyjemniejszy i najłatwiejszy do nauczenia język programowania. Aktualnie znam tam jakieś podstawy podstaw C++, jednak zastanawiam się, czy nie nakupować sobie książek, przerobić kursy i mocno wejść w Pythona, który jest mega hype'owany...Tylko zastanawiam się ile +- czasu trzeba poświęcić, żeby znaleźć jakąkolwiek pracę w dziedzinie, żeby dalej móc się rozwijać.

#programowanie #programista15k #informatyka #python
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

machine learning

@rozwichrzony_knur: ale mimo wszystko zastanawiam się nad rzuceniem tego, strasznie dużo czasu trzeba poświęcać na rzeczy, które w moim przekonaniu nie przydadzą się za bardzo :/
Gdy czytałem i oglądałem posty/filmy, na pythona jest największe zapotrzebowanie, wiele osób twierdzi, że bez problemu idzie znaleźć pracę w pracy przy językach takich jak Java/Swift/Python, bez dyplomu uczelni wyższej.
  • Odpowiedz
na pythona jest największe zapotrzebowanie

@Yakooo: przecież gdyby nie ML i AI które się pojawiło, python byłby obecnie na tym samym miejscu co Ruby, wyżej podane dziedziny trochę wyciągnęły ten język z dołka

duże zapotrzebowanie bo to co wymieniłem szybko się rozwija, ale bez akademickiej matmy + statystyki nawet nie podchodź bo stracisz czas
  • Odpowiedz
@Yakooo: jak nie masz statystyki i prawdopodobieństwa w małym palcu jako podstawy do nauki machine learning czy data science to z samym pythonem ciężko będziesz miał się odbić od minimalnej stawki.
  • Odpowiedz
@mprzemo Znaczna część firm z którymi współpracowałem używała Kerasa czy Scikit learn z pythonem, a to nie jest jakieś bardzo zaawansowane i nie wymaga dużej wiedzy matematycznej. Znaczna część algorytmów jest gdzieś zaimplementowa, a jeżeli nie jest to będzie. Ml w Polsce nie jest dużo bardziej skomplikowany niż jakieś typowe programowanie w c# czy javie. Zwłaszcza w korpo.
  • Odpowiedz