Wpis z mikrobloga

No pewnie pewnie.. wiesz każdy ma widać inne autorytety. Do mnie przemawia pan Milton Friedman https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Milton_Friedman. Nobla dostał ciut wcześniej kiedy to nie była jeszce polityczna nagrodza. Także wiesz, proponuje żebyś oddał urzędowi skarbowemu od razu 75% dochodu. Ktoś ci w tym przeszkadza w tym? Leć, czekamy na skan przelewu. Co za pożyteczny człowieczek z ciebie.
  • Odpowiedz
No pewnie pewnie.. wiesz każdy ma widać inne autorytety. Do mnie przemawia pan Milton Friedman

@Ithilnaur: jakie pan Friedman przeprowadzał badania empiryczne o opodatkowaniu najbogatszych lub na jakie się powoływał? Przecież on żył w epoce przed szeroko zakrojonym badaniem empirycznym skutków zastosowania narzędzi interwencjonizmu państwowego.

Nobla dostał ciut wcześniej kiedy to nie była jeszce polityczna nagrodza.

Ale on nie dostał Nobla za wolnorynkową propagandę - tylko za bdb badania w
  • Odpowiedz
@PolskaPrawica: Argument że Friedman nie dostał Nobla za wolnorynkową propagandę ma chyba mało sensu w kontekście tego że Peter Diamond dostał za "markets with search frictions" - chyba że to dokładnie znaczy "opodatkowanie najbogatszych" ?
  • Odpowiedz
@PolskaPrawica: rozdaj pieniądze produktywnych ludzi do nieproduktywnych to będziesz widział postęp jak świnia niebo. co ci po tym, że opodatkujesz kogoś kto ma pomysł na biznes, na inwestycje dasz pieniądze biedakom, którzy to przeżrą?
  • Odpowiedz
@PolskaPrawica: Autorytetami są Friedman, Mises, Hayes, Smith, Rothbard, a nie lewicowi ekonomiści, którzy robią badania pod tezę i manipulują danymi albo nie biorą pod uwagę setek innych czynników. Załóżmy, że ktoś ma pomysł na nową szczepionkę, wtedy pojawia się bogaty inwestor i finansuje badania milionami dolarów. Jeżeli mu je zabierzesz i oddasz komuś kto je po prostu skonsumuję to będziesz żył krócej. I nie, państwo tego nie sfinansuje, bo widać
  • Odpowiedz
Autorytetami są Friedman, Mises, Hayes, Smith, Rothbard, a nie lewicowi ekonomiści, którzy robią badania pod tezę i manipulują danymi albo nie biorą pod uwagę setek innych czynników.

@grim_fandango: Jezus Maria ()
3 prawica 3 najlepsza
  • Odpowiedz
@grim_fandango: Przecież podatki płaci się od dochodu, a nie przychodu. Jeżeli kasa poszła na badania/inwestycje to nie idzie do opodatkowania.

A teraz zagadka, jaki był najwyższy próg podatkowy w USA w czasach największego rozwoju w latach 50-70?
  • Odpowiedz
@kobiaszu: Ten próg miał wiele wyjątków i możliwości obejścia, dlatego realnie podatek wynosił ok. 40% a nie tyle ile było oficjalnie.

Przecież podatki płaci się od dochodu, a nie przychodu. Jeżeli kasa poszła na badania/inwestycje to nie idzie do opodatkowania.

No widzisz, miliarderzy nie mają wiele pieniędzy w gotówce, tylko w akcjach, funduszach i firmach i do tych pieniędzy chcą się dobrać socjaliści. Ostatnio Elon Musk - miliarder mówił, że
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@PolskaPrawica: oddaj mi 1/4 swojej pensji. Nie? Uzasadnij czemu. Ja uważam, że powinieneś i myślę że znajdziemy tutaj kilkuset którzy by chcieli... I co? Nie oddasz! Ale większość chce, więc czemu nie?

Co Wy lewaki macie w głowach, żeby zabierać komuś pieniądze które zarobił... Przecież najbogatsi inwestują w firmy, rozwijają gospodarkę, kupują nieruchomości i ruchomości i płacą od tego VAT... Napędzając gospodarkę i wprawiajac pieniądz w ruch... Ale nie -
  • Odpowiedz
@PolskaPrawica: i znowu beka z manipulacji.

Po kolei:
1. Artykuł opisuje rekomendacje dla USA, a nie dla Polski
2. W artykule sami naukowcy stwierdzają, że bazują na niedoskonałych
  • Odpowiedz