Wpis z mikrobloga

#powershell #windows #devops #sysadmin

Mireczki - mam problem. Dawno temu napisałem sobie skrypt w PS, który kopiuje mi grupy między użytkownikami. Problem polega na tym, że mam dwie domeny: EUROPE.firma.com i AMERICA.firma.com. Pojawiła się potrzeba, by użytkownik z domeny EUROPE miał przypisane do konta grupy znajdujące się w AMERICA. O ile ręcznie nie ma problemu, by to dodać, o tyle zdarza się, że ktoś ma dziesiątki takich grup, a to zajmuje mnóstwo czasu. Do sedna:

1. Mam usera X, który jest w domenie EUROPA. User X ma różne security groups - kilka z EUROPA, kilka z AMERICA
2. Mam usera Y, który jest w domenie EUROPA. User Y musi mieć skopiowane wszystkie grupy 1:1 - włącznie z tymi, co znajdują się w domenie AMERICA.

O ile mój skrypt kopiuje grupy, które są w domenie EUROPA, o tyle nie kopiuje grup znajdujących się w domenie AMERICA.

Skrypt, którego używam: https://pastebin.com/LvTiX58g

Czy wiecie co tam dopisać, jak to zmodyfikować, żeby działało jak trzeba? Dodam, że nie jestem power-userem powershella, raczej uczę się sam czytając dokumentację, ale to mnie przerasta. Wiem, jak dodać określone ręcznie grupy z domeny AMERICA użytkownikowi w domenie EUROPA, ale nie wiem jak je skopiować między ludkami ;(
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach