Aktywne Wpisy
Fiszermen +214
Ładna konstrukcje popełniłem?
jakis_login +103
Wczoraj zmontowałem sobie biurko, które sam zaprojektowałem (taa... niby nic szczególnego, ale musiałem np. uwzględnić kaloryfer, odstający parapet i lekko uciekającą ścianę). Blat z podwójnej (sklejone dwa arkusze ze sobą) płyty meblowej - grubość 3.6cm. Nogi stalowe, tzw. loftowe, zamówione pod konkretny wymiar tak, by biurko miało wysokość 80 cm (ostatecznie ma 80.6, bo zapomniałem uwzględnić te 0.6 cm...). I teraz najlepsze - szerokie na ... 2.60m :) Przesiadłem się z biurka
Dalej:
70l - kompot
50l - makaron do rosołu
W małych garnkach (7-20 litrów) standardowo sosy, marchewki z groszkiem, kapusta i grzyby do pierogów itd.
Do tego przerabiamy dzisiaj 50 kg ciasta na kluski nadziewane mięsem (śląskie, cepeliny, kartacze, kluski żelazne, pyzy - nazywajcie je jak chcecie ( ͡° ͜ʖ ͡°) )
#umniewbarze #rosol #gotujzwykopem #gotowanie
Komentarz usunięty przez autora
I to wszystko zależy od regionu. Pyzy robimy z dodatkiem surowych ziemniaków i dlatego jak wspomnieliście macie specyficzna fakturę i kolor.
Kartacze w wielu regionach Polski to nic innego jak pyza tylko w kształcie cepelina. Według przepisu mojej babci dodaje się jednak nieco więcej surowego ziemniaka i wychodzi z tego kluska żelazna :-D
To co u nas widać na zdjęciu to ciasto na kluskę śląską (te z dziurka) nadziane mięsem. My to nazywamy kluskami śląskimi nadziewanymi mięsem, ale aż strach tak nazwać je na wykopie
Obecnie jestem w stanie zrobić od A do Z wszystkie sosy, panierki itd. Z zupami jest problem na końcowej fazie gotowania, kiedy to ona nabiera tego ‚prawdziwego’ smaku. Ale to przyjdzie z czasem :-)