Wpis z mikrobloga

Dzisiaj znowu rosołek, 116 litrów. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dalej:
70l - kompot
50l - makaron do rosołu

W małych garnkach (7-20 litrów) standardowo sosy, marchewki z groszkiem, kapusta i grzyby do pierogów itd.

Do tego przerabiamy dzisiaj 50 kg ciasta na kluski nadziewane mięsem (śląskie, cepeliny, kartacze, kluski żelazne, pyzy - nazywajcie je jak chcecie ( ͡° ͜ʖ ͡°) )

#umniewbarze #rosol #gotujzwykopem #gotowanie
KubaJam - Dzisiaj znowu rosołek, 116 litrów. ( ͡° ͜ʖ ͡°) 

Dalej:
70l - kompot
50l - ...

źródło: comment_UwY1Q3u0F85H5cQPmIhvJ2fxZnlBwjuD.jpg

Pobierz
  • 84
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@KubaJam: co się dzieje później z tym mięsem? Idzie w pyzy/kartacze/kołduny/gumiklejzy?
Ciesto do pyz czy tam kartaczy robicie tylko z gotowanych ziemniaków czy i surowe są dodawane? U nas na północnowschodnich krańcach mazowsza pyzy (nie ważne w jakim kształcie) są robione tylko z gotowanych ziemniaków. Jeżeli do ciasta są dodawane surowe to wtedy z garnka wychodzą kołduny lub kartacze albo nawet i cepeliny.
P. S.
Ładnie to wygląda, tak smacznie.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@jakub-kubaaa: więc jak się nazywa danie z ciasta z ziemniaków gotowanych, odciśnięttch z wody tartych ziemniaków surowych i mąki (to tak w dużym skrócie) nadziewane mielonym gotowanym mięsem.
Czżbym 40 lat żył w nieświadomości?
  • Odpowiedz
  • 0
@c3po: Wszystko jest przerabiane na farsze do klusek/pierogów.

Ciasto z samych ziemniaków gotowanych z dodatkiem mąki ziemniaczanej.
  • Odpowiedz