Aktywne Wpisy
![Stalionnn](https://wykop.pl/cdn/c3397992/Stalionnn_dzrSFAnUWr,q60.jpg)
Stalionnn +198
Blondynka34 +43
#nocnazmiana #slask #rozowypasek
Zastanawiam się czasem po co żyję, skoro jest coraz gorzej? Okazało się dziś że mój Kot ma skrzep w sercu, kilka dni temu zwolnili mnie z pracy gdzie zarabiałam 3400 na rękę a teraz pewnie będą chcieli mnie #!$%@?ć z mieszkania, a ja mając 2500 na koncie nie zaszaleję. Ale o co chodzi? Mieszkam w tym mieszkaniu ( kawalerka) kilka lat, kupiłam pralkę,
Zastanawiam się czasem po co żyję, skoro jest coraz gorzej? Okazało się dziś że mój Kot ma skrzep w sercu, kilka dni temu zwolnili mnie z pracy gdzie zarabiałam 3400 na rękę a teraz pewnie będą chcieli mnie #!$%@?ć z mieszkania, a ja mając 2500 na koncie nie zaszaleję. Ale o co chodzi? Mieszkam w tym mieszkaniu ( kawalerka) kilka lat, kupiłam pralkę,
Dalej:
70l - kompot
50l - makaron do rosołu
W małych garnkach (7-20 litrów) standardowo sosy, marchewki z groszkiem, kapusta i grzyby do pierogów itd.
Do tego przerabiamy dzisiaj 50 kg ciasta na kluski nadziewane mięsem (śląskie, cepeliny, kartacze, kluski żelazne, pyzy - nazywajcie je jak chcecie ( ͡° ͜ʖ ͡°) )
#umniewbarze #rosol #gotujzwykopem #gotowanie
źródło: comment_UwY1Q3u0F85H5cQPmIhvJ2fxZnlBwjuD.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
I to wszystko zależy od regionu. Pyzy robimy z dodatkiem surowych ziemniaków i dlatego jak wspomnieliście macie specyficzna fakturę i kolor.
Kartacze w wielu regionach Polski to nic innego jak pyza tylko w kształcie cepelina. Według przepisu mojej babci dodaje się jednak nieco więcej surowego ziemniaka i wychodzi z tego kluska żelazna :-D
To co u nas widać na zdjęciu to ciasto na kluskę śląską (te z dziurka) nadziane mięsem. My to nazywamy kluskami śląskimi nadziewanymi mięsem, ale aż strach tak nazwać je na wykopie
Obecnie jestem w stanie zrobić od A do Z wszystkie sosy, panierki itd. Z zupami jest problem na końcowej fazie gotowania, kiedy to ona nabiera tego ‚prawdziwego’ smaku. Ale to przyjdzie z czasem :-)