Wpis z mikrobloga

Elo #java #programowanie
Mam aplikację .jar (napisaną przeze mnie) którą można pobierać z pewnej strony. Czy jest jakaś metoda żeby taką aplikację przed pobraniem przez użytkownika w pewien sposób zmodyfikować? Chcę podmienić wartość jednej stałej, tak żeby program po pobraniu był przypisany do danego użytkownika który go pobrał.
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SiarkoWodor: można to zrobić, ale wymaga to znacznie mocniejszego serwera - najprościej machnąć kod w php który na klik "download" bierze katalog, wrzuca kolejny numer do pliku numer_seryjny.properties, pakuje katalog do pliku .jar i go ściąga użytkownikowi.

Ale to ma wiele wad:
- trzeba pisać własny kod serwera
- serwer musi być mocniejszy żeby obsłużyć tą samą liczbę użytkowników
- serwer
  • Odpowiedz
@tell_me_more: Dzięki, proste rozwiązanie a dla mnie nada się idealnie. Faktycznie dodatkowe obciążenie serwera jest minusem ale nie dużym bo plik nie będzie pobierany zbyt często. Problem numeru seryjnego też dla mnie nie istnieje bo mogę to bardzo łatwo rozwiązać po stronie serwera.
  • Odpowiedz
@SiarkoWodor: inny jar dla każdego użytkownika to zagrożenie bezpieczeństwa, bo zmienia sumę kontrolną programu. Tak się po prostu nie robi.
Jak musisz dołączać plik z licencją, to robi się go zewnętrznym względem programu.
  • Odpowiedz