Wpis z mikrobloga

#frontend #webdev #programowanie

Tworzę póki co aplikacje webowe pod HTML, CSS (z użyciem Sass), czystym JS lub elementami jQuery pod Wordpress i generalnie wspomagając się Gulpem i npm.

Czym się to różni od pracy innych front-endowców? Dlaczego nie używają Wordpress? Rozumiem, że są inne CMS, ale zauważyłem, że nie zawsze się go używa, to jak wtedy klient może dokonać edycji?

Czy potrafi mi ktoś to łopatologiczne wytłumaczyć?
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bonaventure bo czasami klient chce aplikacji ktora nie polega wylacznie na dodawaniu statycznych stron z opisami? chce miec raport tabelaryczny. Chce miec mozliwosc edycji go inline.
Nie wiem jakie sa zaawansowane mozliwosci wp, ale czasami tez dostep do danych w raportach moze byc bardziej skomplikowany niz oferowane przez wp podstawowe security.
  • Odpowiedz
@bonaventure: najlepsze rozwiązanie to rozdzielenie backendu i frontendu wtedy nie ważne co masz na backendzie, dostarczasz tylko API do frontu, a WP do bardziej zaawansowanych rzeczy to bardzo średni pomysł ;)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@bonaventure: najkrócej: nie jesteś typowym frontendowcem, a raczej kimś kto umie modyfikować WordPress.

Tak samo jak frontendowcem nie jest (raczej: nie musi być) ktoś kto robi to samo dla MS Dynamics CRM czy salesforce.

A praca typowego frontendowca to raczej robienie aplikacji na zamówienie. JQuery? W 2019? Nie. prędzej Angular, React, vue. Wkrótce może svelte. Do tego coraz częściej
  • Odpowiedz