Wpis z mikrobloga

#sct #krakow

Powiedzcie mi, jak Wam sie opłaca jeździć:
-ponad 12 letnimi dieslami lub,
-ponad 21 letnimi benzyniakami..

Kiedy roboczogodzina u mechanika kosztuje 120zł/h? Stary samochód częściej sie psuje i naraża właściciela na koszty. Rozumiem jeszcze jakby samemu dało sie naprawiać, albo robić to u Bogdana mechanika za 25zł/h.. No ale chyba nie chcecie żeby Wasi mechanicy tak biedowali no nie?

Bo rozumiem że przy przeglądach też jesteście uczciwi i macie sprawne samochody no nie? Jakby na przegladach Was j----i równo, to nie byłoby potrzeby żadnego SCT.
  • 70
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dajcie_zyc223: No ale ile może kosztować naprawa w takim strupku 20 letnim, a ile w nowym aucie naszpikowanym elektroniką? Kumpel kupił 2 letnie auto w hybrydzie plug in, zablokował mu się kabel w gnieździe, spaliła jakaś elektronika i zabulił za to 10k. Żeby wydać 10k na naprawy w starym aucie to nie wiem co musiałoby się popsuć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Stary samochód częściej sie psuje i naraża właściciela na koszty.

@Dajcie_zyc223: Patrząc na współczesną motoryzację, miniaturyzację silników, ich wyżyłowanie i napakowanie elektroniką gotów jestem zaryzykować stwierdzenie, że nowy samochód może się psuć równie często jak stary.
  • Odpowiedz
  • 141
@Dajcie_zyc223: stary samochód o ile nie po dachowaniu albo druciarzu jest banalny w naprawach. W tych autach najczęściej szczytem komplikacji jest pośredni wtrysk paliwa, silnik zrobiony z zapasem takim że po dołożeniu turbo i lepszej pompy paliwa wygeneruje 2-3x większą moc i to przeżyje. Rzeczy takie jak wypluta uszczelka pod zaworami to sobie sam w jeden wieczór ogarniesz. Od euro 4 masz juz w benzynach obowiązkowe katalizatory które najczęściej są
  • Odpowiedz
@Dajcie_zyc223: Samochód, który ma 10, 15 czy 20 lat ma przejechane kilkaset tysięcy kilometrów. Może psuć się tak samo. Więc lepiej jest kupić taniego gruza i w razie potrzeby zmienić na drugiego niż władować kilkadziesiąt tysięcy w 10 letni samochód, który też może okazać się miną.
A tak kupisz gruza do 10 tysięcy a resztę możesz przeznaczyć na coś innego.

Jeżeli samochód nie jest przerdzewiały, to do naprawy są materiały
  • Odpowiedz
@Dajcie_zyc223: ale ty rozumiesz, że tu nie chodzi o to co się dzieje teraz a o zamordyzm który zostanie wprowadzony w 2030? wtedy większość która teraz klaszcze zacznie płakać.

A co się komu opłaca czy nie opłaca, to naprawdę nie twoje zmartwienie. Części eksploatacyjne trzeba wymieniać we wszystkich samochodach, ale czym nowszy samochód tym one są droższe i robocizna też jest droższa.

Ludzie teraz potrafią zapłacić w "nowych" tfsi po
  • Odpowiedz
@Dajcie_zyc223: Wiekszosc starszych aut naprawia sie taniej niz nowe, u mnie jest tyle elektroniki napchane ze nalot rdzy na klamrze spowodowal ze auto bylo uziemione praktycznie bo swirowalo jak nie wiem przez wszystkie systemy owszem te systemy maja wiele plusow ale naprawa ich moze byc czasem problematyczna
  • Odpowiedz
Kiedy roboczogodzina u mechanika kosztuje 120zł/h?

@Dajcie_zyc223: Nie, to tak nie działa.
Mechanik liczy sobie robociznę od wartości auta, nie od ilości pracy czy też stawki. np. dla 3 letniego auta to będzie 120/h ale dla trupka 15 letniego to policzy 30/h - (ale to tylko jak nie ma nic innego w garażu do roboty, bo jak ma to każe s--------ć)
Druga opcja to że zawiezie do innego mechanika co
  • Odpowiedz
@tomasz-aleksander-barania: rozumiem że kodeks karny, cywilny czy drogowy to też zamordyzm? Albo prawo podatkowe? Albo nie wiem, dekalog?

Cywilizowanie się wymaga dodawania kolejnych i kolejnych obowiązków względem obywateli. Szczególnie że posiadanie samochodu teraz to nie jest jak 50 lat temu, teraz 2 tygodnie pracy za najniższą krajową pozwala Ci kupić jakikolwiek samochód. Każda rodzina ma kilka samochodów. Sorki, ale trzeba to regulować i balansować alternatywami, żeby ograniczać negatywne skutki
  • Odpowiedz
@Dajcie_zyc223:

Stary samochód częściej sie psuje

brednie sojacze

Bo rozumiem że przy przeglądach też jesteście uczciwi i macie sprawne samochody no nie?

nawet sprawdzenie spalin mi przechodziło 20 letnie BMW i 18 letni Opel i teraz 15 letni Fiat i jedyne niesprawne rzeczy jakie bywało mieć to hamulec ręczny słaby
  • Odpowiedz
Stary samochód częściej sie psuje

brednie sojacze

@vieniasn: xD no spoko xD

nawet sprawdzenie spalin mi przechodziło 20 letnie BMW i 18 letni Opel i teraz 15 letni Fiat i jedyne niesprawne rzeczy jakie bywało mieć to hamulec
  • Odpowiedz
@Dajcie_zyc223: typie, ale rozumiesz sytuacje w której na 2030 wprowadzony zostaje wymóg norm azotu który nie zostanie spełniony nawet jak zabronią wjazdu 90% pojazdów? A oni nawet nie zabraniają bo to nie o żadną ekologię chodzi, tylko jak zapłacisz to nadal możesz truć. Gdzie masz w kodeksie karnym napisane, że jak zapłacisz to możesz gwałcić albo zabić? Tego nie da się obronić obojętnie jakiego fikołka nie zrobisz
  • Odpowiedz
@Dajcie_zyc223: mam 18letniego dyzla euro4, za serwis (dpf, egr plus jakieś pierdy) nie dawno placilem łącznie 16 tysi przy wartości auta 10 tysi.
Tylko to auto mimo półmilionowego przebiegu wciąż spełnia euro4, o ile nie lepiej, jeźdz jak ta lala inprzeglad przechodzi bez żadnego przymykania oka. No i oczywiście technologicznie jest możliwe w takich autach dołożenie instalacji na amoniak, coby podnieść do euro6, ale na to żadne SCT zgody nie
  • Odpowiedz
@pyszniarz: w sumie prawie. Właśnie spojrzałem na allegro i najtańsze używane lusterko do civica xi kosztuje prawie 600zł. Nowe najtańsze marki blic kosztuje ponad 800zł. Do mojego samochodu w wieku 20+ lusterko pod kolor kupię do 100zł
  • Odpowiedz
  • 11
@Dajcie_zyc223: żonie kupiłem 2,5 roku temu auto za 3500zł. Co prawda zrobiła może max 10k km, ale serwis czyli olej, świece, sworzeń wahacza, łącznik stabilizatora wyniosły max 800zł. Sam na mondeo MK4 którym zrobiłem 60k km przez 3,5 roku wydałem max 5-6k, bo rozrząd, oleje i zawieszenie.Uważam, że totalnie nie wiesz o czym piszesz. Mam znajomego z pracy który na jeden serwis Jeepa compasa w ASO wydaje rocznie 7k zł,
  • Odpowiedz
@Strigiformesman: Nie nie prawie, 600/800 to nie jest parę tysięcy. Dodatkowo te civici są jeszcze na gwaracji - bo chyba dalej honda daje 5 lat a civic XI miał premiere na '22?

do Civików X są po 200 ziko na alegro ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
No ale ile może kosztować naprawa w takim strupku 20 letnim, a ile w nowym aucie naszpikowanym elektroniką? Kumpel kupił 2 letnie auto w hybrydzie plug in,

@nietopies: Chory kraj gdzie albo możesz mieć 20 letnią benzynę albo 2 letnią hybrydę....
Ale skoro lubisz takie przykłady to nie chcesz wiedzieć ile kosztują części do dwudziestoletniego Porsche, albo chociaż jakiejś Audi S8 czy BMW 750 ( ͡° ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz
Kiedy roboczogodzina u mechanika kosztuje 120zł/h? Stary samochód częściej sie psuje i naraża właściciela na koszty.

@Dajcie_zyc223: mam znajomego mechanika. Nie psuje się częściej, a jak się zepsuje to części są śmiesznie tanie.

Ostatnio mi wtrysk padł. W ASO wiadomo, sztuka 800 zł. U majfrenda komplet czterech 80 zł. Wymiana w 30 minut. Matematykę zostawiam tobie.
  • Odpowiedz