Wpis z mikrobloga

Mamy tu jakiegoś speca od robienia steków wołowych? Kupiłem sobie wczoraj patelnie grillowa, pierś z kurczaka wyszła prima sort chyba najlepsza jaka zrobiłem do tej pory wiec nie chce spoczywać na laurach i zrobić króla wszystkich królów z krowy. Niestety do tej pory jakkolwiek bym steka nie robił to zawsze jest coś nie tak najczęściej wychodzi jak podeszwa. Próbowałem na wszystkie możliwe sposoby i przepisy i dalej nic. Ktoś coś doradzi?

#gotowanie #gotujzwykopem #jedzenie
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@niekompalityca: kup tłusty kawałek mięsa (ma wyglądać jak marmur, takie żyłki z tłuszczu powinny go przecinac), upewnij się że był sezonowany, nie smaż zimnego tylko taki mniej więcej w temperaturze pokojowej, na mocno rozgrzanej patelni. Sól i pieprz dodaj albo po smażeniu albo pod sam koniec i po zdjęciu z patelni posmaruj masłem.
  • Odpowiedz
@Mirkosoft: mówi się żeby polezal co najmniej pół godziny. Ja z reguły wyjmuje go z lodówki jakieś 2 godziny przed smazeniem. Dużo zależy też od grubości steka. Przypomniało mi się jeszcze, że sam stopień wysmazenia też wpływa na kapciowatość. Im mocniej wysmażony tym większy kapeć.
  • Odpowiedz
@niekompalityca: Przygotowanie steka wymaga trochę wprawy, więc nie przejmuj się jeżeli za pierwszym razem nie wyjdzie idealny.

Po pierwsze, zaopatrz się w dobre mięso. Jakiś badziew z biedronki czy Sokołowa się nie sprawdzi. Z kiepskiego mięsa największy wirtuoz nie usmaży dobrego steka. Po za jakością istotna jest też grubość, co do zasady grubsze steki (powyżej 2-3 cm grubości) dają dużo lepsze rezultaty.

Dwa, zaopatrz się w termometr do mięsa. Jak już usmażysz
  • Odpowiedz
@Piernikarka: Wyciągnięcie steka nawet na dwie godziny przed smażeniem będzie miało kompletnie niezauważalny wpływ na efekt końcowy. To zbyt krótki czas aby grubszy stek osiągnął wewnątrz temperaturę pokojową. z 6 stopni jakie miał w lodówce skoczy na jakieś 12. Skoro chcesz osiągnąć temperaturę wewnątrz około 60 stopni, nie będzie miało znaczenia czy wystartujesz z 6 stopni czy z 15 stopni. Co się natomiast tyczy powierzchni steka, to tutaj temperatura zmieni
  • Odpowiedz
W sensie po tym jak wyszła mi na niej najlepsza pierś z kurczaka w życiu? No nie wiem kolego, btw ona jest żeliwna

@niekompalityca: Lepsza by Ci wyszła na płaskiej żeliwnej. Patelnia grillowa jedyne co robi to ładne wzorki. Po za tym jaki sens jest stykać mięso tylko z poprzecznymi wypustkami patelni grillowej zamiast z całą powierzchnią patelni? Na powierzchni mięsa podczas smażenia tworzy się brązowa skorupka - bardzo smaczna.
  • Odpowiedz
@Mirkosoft: chcesz mi powiedzieć ze to zwykły zbieg okoliczności? Smazylem pierś z kurczaka na różnych patelniach i różnych ogniach na tysiące sposobów i nigdy nie wyszła tak dobra jak za pierwszym razem na tej grillowej
  • Odpowiedz
@niekompalityca: Nie, napisałem że najprawdopodobniej smażąc na zwykłych patelniach smażyłeś na zbyt dużym gazie. Używając patelni grillowej i ustawiając taką samą moc temperatura smażenia była niższa niż przy zwykłej patelni. A powolniejsze smażenie (dłużej i w niższej temperaturze) daje często lepsze rezultaty - zwłaszcza przy takim mięsie jak pierś z kurczaka która jest bardzo podatna na wysuszenie. Jednak ten sam efekt możesz osiągnąć na zwykłej patelni, po prostu zmniejszając moc
  • Odpowiedz