Wpis z mikrobloga

@Wykopaliskasz: ale na karni nie używa się tłuszczów roślinnych tylko zwierzęce. Dieta ta polega na spożywaniu mięsa i produktów odzwierzecych. Roślinne się odrzuca. Niektórzy dołączają owoce jagodowe, olej kokosowy czy awokado (w bardzo małych ilościach). A na zwykłym maśle się nie smaży bo za szybko się pali i zdrowe to to nie jest, smaczne z resztą też nie.
@rogerro: co za kretyński ranking

Przede wszystkim kluczowa jest ilość tłuszczów nasyconych. Oleje, które mają bardzo wysoką jego ilość umieściłem na ostatnich miejscach

To tak jak by wybierać najszybsze auto na torze, ale oczywiście odrzucamy auta sportowe i te z silnikami powyżej 1,2 l bo wiadomo że są drogie i dużo palą.

Co z tego że Sobie porównasz zawartość Omega-3 i 6 oraz witaminy, skoro wysoka temperatura przekształci omega-3 w 6,
@rogerro: To jest niestety gówno-źródło bez poparcia w literaturze naukowej.

1. Tłuszcze nasycone nie są szkodliwe.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20071648

2. Nadmiar omega-6 jest najwyraźniej szkodliwy, głównie z tytułu konkurencji z omega-3. Oleje nasienne mają zdecydowany nadmiar, szczególnie biorąc pod uwagę słabą przyswajalność ich tłuszczy omega-3 (ALA) do form używanych przez człowieka.

https://academic.oup.com/ajcn/article/87/6/1997S/4633363
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9637947

Ogólnie, nie jadłbym olejów nasiennych w żadnej formie, bez względu na obróbkę, bo już są mocno obrobione w procesie produkcji,