Wpis z mikrobloga

Mircy jaki dać styropian na fundament? Mam dylemat czy dopłacać więcej kasy do jakiegoś aqua czy dużo więcej kasy do xps, czy zostać przy zwykłym eps100
#budujzwykopem #budowadomu
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@haxxx jeśli to ma być ocieplenie ściany fundamentowej znajdującej się pod ziemią to wylacznie xps. A na same ściany dobra izolacja przeciwwilgociowa a nie Dysperbit tylko. No chyba że na pustyni się budujesz
  • Odpowiedz
@gruby_mbl: w dwóch hurtowniach u mnie odradzali mi xps ze względu na koszty. Twierdzili, że parametry izolacyjności podobne a cena x2 przynajmniej ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@haxxx: izolacja moze tak a nasiakliwosc? Wszystko zalezy w jakim miejscu sie budujesz, jak na bagnie to moze byc ciezko jak na piasku to nie ma problemow
  • Odpowiedz
@haxxx: Pewnie miras Pan w hurtowni to odpowiednia osoba do zmian w projekcie. Pamiętaj jak filarki międzyokienne to tylko z Ytonga 300, najtaniej :P A i pamiętaj jak będziesz dach stawiał to tylko z mokrego bezklasowego drewna :P
  • Odpowiedz
@ptak_powszedni: xDDD
Dlatego pytam. Ale jakby chciał hajsy zarobić na mnie to by mówił "bier pan tylko xps nie patrz na koszty" a jednak jeden i drugi mówili że lepiej aqua albo wręcz zwykly eps100 biały
  • Odpowiedz
@haxxx: ziom, ale wiesz, że to się wszystko oblicza i to powinno być w projekcie? :) najpewniej pytaj KB o takie sprawy, ja jak kupowałem hydroizolację na swoje fundamenty to mi proponowali dysperbit "bo co ja, pałac stawiam?" (a zamawiałem Izohan w grunt i Sikę 152 powyżej gruntu, styropian XPS 14).
  • Odpowiedz
@pigi: no właśnie mam też dostarczyć im na jutro dysperbit, ale czytam że to gunwo ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Patrzę własnie na coś lepszego typu Izohan. Dobrze ja widzę, że około 1 litra czy kilograma na m2?
  • Odpowiedz
@haxxx: żeby dysperbitem cokolwiek uszczelnić trzeba byłoby chyba z 12 razy smarować, to w ogóle nie jest od tego... Dokładnie, 1-1,5kg, czasem podaje się też ile mm ma być. To bardzo gęsta "maziaja" i mniej nawet ciężko nałożyć. Ogólnie ważne aby były 2 warstwy, nakładane jedna po drugiej jak ta pierwsza przeschnie.
  • Odpowiedz
@pigi: może uda mi się dostać gdzieś u siebie od ręki w składach budowlanych coś w rodzaju Izohana właśnie to wtedy bym im to przyniósł zamiast dysperbitu
  • Odpowiedz
@pigi: ale to mówisz, żeby dysperbitu wcale nie kłaść i od razy dać np Izohan WM? Bo nawet na filmiku producenta mówią żeby zagruntować najpierw dysperbitem
  • Odpowiedz
  • 0
@haxxx jak producent mówi o gruntowaniu to gruntuj. Ja miałem bodajże Izohan WM 2K i poszły po prostu dwie warstwy na całe fundamenty poniżej gruntu. Wydawało mi się, że gruntowanie było opcjonalne, chyba że pierwsza warstwa to taki jakby grunt. Na fundamentacie powyżej gruntu miałem Sika 152 (cementowy), który nachodził na Izohan.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@pigi pewnie robiąc dysperbit jedna warstwa oraz druga izohan wyjdzie taniej niż robić dwie z izohana

A jaki dałeś styro poniżej gruntu ? Xps?
  • Odpowiedz
  • 1
@haxxx ja bym jednak dał dwie Izohanu, przy każdej hydroizolacji jest podawane aby smarować x2. Poniżej gruntu mam XPS 14cm, chociaż z obliczeń wychodziło 16, ale takiego nie miałem na stanie w hurtowni
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@pigi to chyba zrobię tak samo. Dam 2x izohan i xps w grunt.

Jak na elewacji się coś zepsuje to zawsze łatwo wymienić. A jak fundament czy posadzka to kaplica...

A właśnie : xps dałeś też na posadzkę?
  • Odpowiedz
  • 0
@haxxx dzisiaj zamknąłem dach, posadzki na wiosnę dopiero, ale w planach XPS 15 (tak wyszło z analiz). Dokładnie tak jak mówisz, tutaj tylko jest jedna szansa zrobić dobrze.
  • Odpowiedz