Wpis z mikrobloga

@tajek: Podstawy związane z działaniem tego systemu. W jaki sposób działa i funkcjonuje oraz to w jaki sposób poruszać się pod tym systemem. Znam takich "administratorów" co nie potrafią używać linii komend a uruchomienie i poruszanie się pomiędzy katalogami w MC jest dla nich nie lada wyzwaniem.

@WaxYL: A wiesz, że 95% sprzętu sieciowego bazuje na Linuxie? Linux jest podstawą i nie powinno być co do tego żadnej
  • Odpowiedz
@brokenik: To już jest trochę inny rodzaj użycia tegoż linuxa. Dobrze wiem, ze linux otacza całe IT i networking ale nie oczekuj od początkującego administratora, że będzie linuksy ogarniał w małym palcu. Bo gdyby linuksy ogarniał w małym palcu to by poszedł na Administratora systemów bo łatwiej robotę znaleźć :)
To, że ty z dwoma dekadami doświadczenia ogarniasz sieciówkę, linuxa, handel, programowanie, serwis sprzętowy oraz w wolnej chwili wdrażasz RODO
  • Odpowiedz
@WaxYL: Ja wcale nie jestem biegły, ale naprawdę poziom znajomości Linuxa wcale nie musi być jakiś wybitny. Wystarczy że będziesz w stanie skonfigurować proste rzeczy z poziomu konsoli - adres IP, puścić ping, zainstalować aplikację, zajrzeć do logów itd. Te wszystkie rzeczy są w książkach typu Basic Linux itd. Nic wyrafinowanego. Bez tego niestety ani rusz.
  • Odpowiedz
@Caishen: 6 miesięcy temu poszedłem do lokalnego ISP na rozmowe o prace na stanowisko serwisanta, ale dostałem informację na rozmowie że nie potrzebują serwisanta tylko... admina. Mimo iż miałem kursy cisco to z sieci byłem totalnie zielony, nie pamiętałem podstawowych portów, modelu ISO/OSI czy klas adresowych. Ale szef powiedział że da mi 3 miesiące na ogarnięcie a potem będę musiał się wykazać wiedzą. No i leci w pracy 6 miesiąc,
  • Odpowiedz
: A wiesz, że 95% sprzętu sieciowego bazuje na Linuxie?

@brokenik: niby to logicznie ale jak się ostatnio podłączyłem do ONT'ka to się zdziwiłem

Wystarczy że będziesz w stanie skonfigurować proste rzeczy z poziomu konsoli - adres IP, puścić ping, zainstalować aplikację, zajrzeć do logów
  • Odpowiedz