Wpis z mikrobloga

@Caishen ja zwykle pytam gdzie ostatnio pracowali i ile czasu są bez pracy. Ostatnio usłyszałem, że gość przez 2 lata był u 11 pracodawców a ostatnie 4 miesiące musiał odpocząć bo ma 24 lata a zmęczony już jest ale kobieta go wysyła i musi iść. Podziękowałem mu.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Caishen: daje mu system testowy i daje podstawowe zadania od dodawania końcówek po konfigurację sprzętu chodzi oto jak sobie radzi w różnych środowiskach a na koniec żeby pokazał jak się czuje w Linux
  • Odpowiedz
@Caishen: Jako młody na rynku pracy to mogę się wypowiedzieć:
- pytanie po standardach (802.1D zamiast STP, 802.1x zamiast Radius),
- praktyczne pytania na zasadzie by krok po kroku wyjaśnił jak się robi np. jak połączyć się do konsoli przełącznika :)
- czy zna tylko cisco czy również innych producentów,
- rzuć mu jakimś problemem, który miałeś niedawno i zapytaj jak by go rozwiązał, wtedy się dowiesz czy będzie w
  • Odpowiedz
@Zarzutkakke: to trochę takie xd. I jak takiemu wierzyć, że zostanie na trochę dłużej?
@brokenik: adresowanie było przerabiane już w technikum. Z linuksem byłby większy problem bo korzystam tylko z niego gdy stawiam jakąś usługę dla siebie.

@WaxYL: czuję potencjał u siebie :)

@travis_: z biegiem czasu rozumiem te pytania. Później człowiek nie chwyta się już
  • Odpowiedz
@Caishen: Nie pytam jako kto pracujesz tylko kogo szukasz. Doświadczona osoba jako młodszy pracownik raczej do ciebie nie trafi chyba, że jakaś osoba po helpdesku, informatyk z urzedu czy szkoły. A co innego wymaga się od osoby będącej adminem sieci w biurze, urzędzie oraz u operatora. Chyba, że to taki admin sieci który też ogarnia serwery, bazy danych?
  • Odpowiedz
@fikusny_marian: nikogo nie szukam. Idę na rozmowę na stanowisko młodszego administratora sieci do ISP.

Mam już jakieś doświadczenie bo pracowałem w servicedesku oraz jako monter/serwisant u konkurencji tego ISP.
Prawdopodobnie na początku szukali osoby doświadczonej bo były oferty po prostu na administratora sieci. Teraz zgłosiłem się na ofertę młodszy administrator sieci - do przyuczenia.
  • Odpowiedz
@Caishen: aha czyli z tego wynika, że jesteś w temacie zielony? Raczej powiedz co umiesz, szukanie informacji też jest istotne. Praca jako monter czy service desk niewiele daje, a nie podałeś czego oni będą oczekiwac. Czy gdybyś podejrzał na tematy z kursu CCNA, będziesz w nich ogarnięty czy wszystko będzie nowością?
  • Odpowiedz