Wpis z mikrobloga

Wielu z was jest już po kupnie swojego pierwszego mieszkania. Pewnie po czasie przyszedł kac, że są rzeczy na które nie zwróciliście uwagi przy jego wyborze, ale teraz już jesteście mądrzejsi o to. Jakie macie przemyślenia?

Rzeczy o których nie myślałem ani nie wyczytałem w internecie :
- sprawdzić rozmieszczenie latarni przy drodze (obecnie mam jedną na wprost okna)
- deweloper bez problemu jest skłonny do doprowadzenia wody na taras tak jak kontaktów (sam musiałem przerabiać)
- docelowe ukształtowanie terenu (mógłbym mieć taras na fajnym podwyższeniu a tak mam na wysokości drogi)

#budujzwykopem #budownictwo #mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szuchal: w moim przypadku kupno mieszkania skrajnego. Ale nie takiego zwykłego. Skrajnego z od wschodu, zachodu i północy. Sąsiadów mam tylko nad i pod sobą i jedna ściana. Tak więc zimą grzejesz na maksa a i tak chłodno bywa.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@szuchal: latarnia i konieczność nieprzepuszczalnych zasłon, ale tego światła tyle n------i, że wyłącznie najwyższe piętra mają luz, a ja nie chciałem wyżej. Jako że mnieszkanie z drugiej ręki to nie sprawdziłem planowanych remontów przez spółdzielnię. Nie wnikałem w sąsiadów, a dobry sąsiad to skarb. Miejsca parkingowe, które były ale wraz z napływem emigrantów i dużej liczby młodych wchodzących w wiek pierwszego samochodu się zbyły w ciągu 2 lat. Komin i
  • Odpowiedz
@szuchal: oj tam kac od razu, drobne niedogodności które powstrzyma szklanka wody.
Wysokość posadzki vs osadzenie drzwi wejściowych, jest dość spora szpara - mogłoby być z 4-5mm mniej - przez to dość słychać jak ktoś wdeptuje szpilki na korytarzu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@szuchal: opisałbym dokładnie sposób komunikowania żeby był równy bo u mnie wyszło że deweloper może mnie powiadomić o czymś mailem i ja to potwierdzałem że akceptuję, natomiast na etapie poprawek po zakończeniu budowy ja musiałem pisać normalne pismo i zanosić lub wysyłać do siedziby dewelopera co było dość uciążliwe.
Nie wiem czy to możliwe, ale starałbym się żeby gwarancje były bez kosztowe bo część u nas była w stylu "macie
  • Odpowiedz
  • 1
@Krabowski to masz coś nie tak z mieszkaniem bo ja też mam skrajne, okien mam 9 balkonowych i 2 zwykle 1x1m i w zimie nagrzać i utrzymać temp to jest chwila a za gaz (wodę też sam grzeje) rocznie wychodzi koło 800zl
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@szuchal: nie słuchać ludzi którzy mówili że 30metrow salonu to dużo, z reszty jestem zadowolony ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Deska_o0: Sugerowałbyś brać mieszkanie z większym salonem?
  • Odpowiedz
@ladzik: nie mam nic nie tak. Mam wiatr z każdej strony mieszkania za wyjątkiem jednej ściany. Dodając do tego ze teraz robi się napowietrzniki na oknach z automatu nie ma pełnej szczelności. Wiec jest jak jest.

Przy czym z jednej strony mam duża otwarta przestrzeń gdzie nic nie zatrzymuje wiatru który jak walnie to zwiewa wszystko i szybko wyziębia.
  • Odpowiedz
  • 0
@Krabowski i jakie masz rachunki za ogrzewanie?
Dotychczas też nie miałem bloków obok, teraz coś pobudowali.
A wywietrzniki to inny temat, ja po januszowemu je pozatykalem bo wolę sobie codziennie sam wietrzyć i monitorować wilgotność powietrza
  • Odpowiedz
@szuchal:
Lokalizacja jest kluczowa. Jak jest dupna to szkoda myśleć nad resztą. Poza tym:
-Musi być dostęp do 2 rodzajów komunikacji miejskiej (tramwaj / autobus / metro / pociąg).
-Musi być dużo parkingów, żeby nie było problemów z parkowaniem
-Musi być możliwość wjazdu wózkiem do domu, bez schodów, z windami z parteru itp.
-Tereny zielone w bezpośredniej okolicy, żeby można było z dzieciakami wyjść
  • Odpowiedz