Wpis z mikrobloga

@anonymous_derp: https://zdrowie.dziennik.pl/nowotwory/artykuly/479156,czerwone-mieso-wieprzowina-baranina-wolowina-a-rak-nowe-badania.html https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2017/01/antyoksydant.png do tego praktycznie brak karotenoidów, witaminy c, p, oksydantów, zbyt duża podaż żelaza powodująca działanie prooksydacyjne. Dieta mięsa obfituje też w produkty przetworzone (pacz duszone mięso) gdzie dochodzi do rozpadu składników odżywczych i negatywnych zmian biochemicznych. Nie ma logicznych powodów do wdrażania diet eliminacyjnych bo nie dają one żadnych pozytywnych skutków a pojawia się masa zagrożeń. Człowiek jest wszystkożerny dlatego powinien spożywać zarówno pokarmy odzwierzęce i roślinne. Jeżeli
https://zdrowie.dziennik.pl/nowotwory/artykuly/479156,czerwone-mieso-wieprzowina-baranina-wolowina-a-rak-nowe-badania.html


Miej litość, i linkuj do badania, nie do artykułu prasowego, który nie zawiera nawet odnośnika. Badanie tutaj.

1. To badanie na myszach, nie na ludziach.
2. Badania na ludziach nie wykazują tego efektu.

https://academic.oup.com/jn/article/137/2/363/4664544

https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2017/01/antyoksydant.png do tego praktycznie brak karotenoidów, witaminy c, p, oksydantów, zbyt duża podaż żelaza powodująca działanie prooksydacyjne.


Źródła zwierzęce zawierają karotenoidy.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5302218/

Witaminę C już omówiliśmy, ale widocznie do ciebie nie dotarło.

Flawonoidy ("witamina P") nie
@Kiro: Nie powiedziałem, że przestaję spożywać sól. Ale teraz po prostu dodaję trochę do wody, zamiast do jedzenia. Nie wiem, czy był tutaj kauzalny związek, ale jak zacząłem pierwotnie solić (mało soliłem cokolwiek wcześniej w życiu), to przeszły mi skurcze mięśni.
>poradnikzdrowie

>pudelek zdrowie

@IIGuardianII:
1) linkuj do badań, a nie najeżonych reklamami wynurzeń dla starych bab.
2) dieta naszej diecie (mięsnej) nie ma tylu stabilizatorów/utwardzaczy/konserwantów i innych oksydujących ścierw, toteż nie potrzebujemy co chwilę faszerować się antyoksydantami. Po co jeść odtrutkę, jak można unikać trucizny?
3) błonnik nie jest w ludzkiej diecie wymagany. Po to natura wyposażyła twoje jelita w umiejętność poruszania się (nazywa się to ruchy robaczkowe jelit) aby twoje
Są dlatego są niezdrowe w większości.


@IIGuardianII: no to chwila, według Ciebie powinniśmy jeść wszystko dla optymalnego zdrowia bo jesteśmy wszystkożerni. Ale nie powinniśmy jeść produktów wysoko węglowodanowych bo w większości są niezdrowe, ani czerwonego mięsa bo powoduje raka. Jednocześnie nie można stosować diet eliminacyjnych bo są bezsensu.
@IIGuardianII: gurwa, nie mięso tylko mięso przetworzone, przestańcie powtarzać wszystko co usłyszycie. Mięso czerwone znajduje się w grupie 2A oznaczająca PRAWDOPODOBNĄ możliwość bycia kancerogennym.

Z raportu WHO:

An analysis of data from 10 studies estimated that every 50 gram portion of processed meat eaten daily increases the risk of colorectal cancer by about 18%.


18% to jest #!$%@? nic.