Wpis z mikrobloga

@hehexdlollmao: masz i to bardziej niż ja. Bo ja nie uważam że kastrowanie np. psów sprawi że będzie to dla nich dobre. A tobie, z twoimi przekonaniami na ten temat na pewno zdarzyło się że nie wykastrowales wszystkich psów jakie widziałeś w swoim życiu. Wiedziales a mimo to ich przed tym nie uchroniles! Coś w stylu, jakbym ja wiedział że zaraz będzie atak terrorystyczny, ale przeszedł obok tego obojętnie. Tylko
  • Odpowiedz
@Agbonlahor: Nie jesteś w stanie wykastrować wszystkich zwierząt jakie spotkasz, to niemożliwe. Jeśli wykastrujesz choć jednego, np. swojego zwierzaka, to już będzie to coś znaczącego, ale nie jest to największym obowiązkiem. Twoim największym obowiązkiem jako istoty z wielce rozwiniętą świadomością jest się nigdy nie rozmnożyć. I nie, wcale nie musisz się podwiązywać, ale jeśli jesteś w stanie sobie na to pozwolić, to jest to bardzo wskazane.

Bo ja nie
  • Odpowiedz
@HAL__9000: nie mam takiego obowiązku. Eugenika, poprawa medycyny, jakości życia, aborcja, wczesne wykrywanie wad płodu, modyfikacja genów, bezbolesna eutanazja na życzenie powinny rozwiązać tę problemy w niedalekiej przyszłości. Gdybyś mi tak powiedział 100 tys lat temu, to bym ci przyznał rację. Teraz nie bardzo, za daleko zaszliśmy, aby to wszystko niweczyć. Jednocześnie nie jesteśmy jeszcze na takim etapie rozwoju, żeby podejmować tak ważne decyzje. Decyzję podejmie w przyszłości bardziej zaawansowana
  • Odpowiedz
@Agbonlahor:

Eugenika, poprawa medycyny, jakości życia, aborcja, wczesne wykrywanie wad płodu, modyfikacja genów, bezbolesna eutanazja na życzenie

Bla bla bla... To wszystko mrzonki lub rozwiązania
  • Odpowiedz
@HAL__9000: Nie przekonały. Główne argumenty za antynatalizmem to, z tego co widzę, rezygnacja z przyjemności kosztem opcjonalnego uniknięcia cierpienia innych, całkiem mi obojętnych osób. Jestem egoistą i dobrze mi z tym ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@HAL__9000: niektórzy chcá mieć zabawkę w postaci dzieci - o to mi chodzi z tą przyjemnością. Tak, każdy oprócz mnie samego jest mi obcy ( ͡° ͜ʖ ͡°) żeby coś mieć - trzeba to komuś zabrać. Żeby być lepszym od innych, to potrzeba, aby istnieli gorsi od cb
  • Odpowiedz
@Agbonlahor: Gdzie napisałem, że pustak musi być głupi? Pustaki "niegłupie", w sensie potrafiące dostosować się do rzeczywistości i czerpać z niej korzyści (niestety) istnieją, ale to nie znaczy, że dzięki samej tej umiejętności są rozwiniętymi istotami, kiedy brakuje im takich cech jak wrażliwość czy empatia. Pustak to pustak - jego inteligencja i mądrość, czy też bardziej cwaniactwo, nie mają żadnego znaczenia, kiedy ten neguje moralność i oczekuje, że jego plugawość
  • Odpowiedz
@Agbonlahor: Cóż, takich uparciuchów jak ty może przekonać tylko jedno - doświadczenie ogromnego cierpienia na własnej skórze, które spowoduje, że zapomnisz o wszystkich dobrych chwilach, jakie do tej pory cię spotkały, np. długotrwałe konanie w męczarniach z resztkami świadomości, które sprawi, że będziesz żałować swoich narodzin, będziesz błagać o śmierć. Może wtedy dojdzie do ciebie, że nigdy nie warto było być takim cwaniaczkiem, ani w ogóle być ( ͡°
  • Odpowiedz