Wpis z mikrobloga

jak zapisać się do psychologa/psychiatry na BEZPŁATNĄ terapię? (NFZ)

już paru osobom to tłumaczyłam, a teraz pomyślałam, że może i mireczkom przydałoby się takie kompendium, jako że sporo osób nie wie, jak się do tego zabrać, nie ma siły, i nie stać ich na pomoc płatną, którą skądinąd łatwiej znaleźć

potrzeba więc dwóch rzeczy:
- skierowania
- wyboru placówki

skierowanie można uzyskać na któryś z dwóch sposobów (wybrany przez siebie):
- wizyta u lekarza rodzinnego
- wizyta u psychiatry

lekarz rodzinny: żeby iść na wizytę, trzeba być zapisanym do danej poradni. możesz iść do tej, do której już jesteś zapisany, a jeśli Ci ona nie pasuje/nie wiesz, gdzie to, szukasz nowej tu, idziesz tam, wypełniasz formularze, jesteś przepisany i możesz się umawiać

psychiatra: tutaj już nie ma rejonizacji, można sobie do woli chodzić do różnych, choćby i na przemian. psychiatry szuka się podobnie, w specjalizacji wpisując "Leczenie psychiatryczne"

jak już macie skierowanie, w powyższej wyszukiwarce szukacie psychologa pod "Świadczenia psychologiczne" (tutaj mam pewną wątpliwość, ale możliwe, że psychoterapeuci przyjmują też w placówkach sklasyfikowanych jako "Leczenie psychiatryczne" - trzeba pewnie dopytać); zakładam że większość ludzi z tego typu problemami nie rozróżnia za bardzo psychoterapeuty od psychologa, a na wagę złota byłby dla nich którykolwiek z nich.

jak wyplusujecie, to może komuś pomoże..

#przegryw #depresja #regresosobisty #pomagajzwykopem #zdrowie
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Vinny:

Psycholog ani psychoterapeuta nie przepisze Ci leków, nie może. Od tego i od rozpoznania jest psychiatra.

Psycholog to po prostu magister psychologii, a psychoterapeuta to wyspecjalizowany psycholog z dodatkowymi studiami podyplomowymi i kwalifikacjami do przeprowadzania leczenia w wybranym nurcie. Miałem dwóch terapeutów, żaden z nich nie doradzał mi tego co mówisz (to kołcze najczęściej tak gadają + to wykopowe wysrywy tutejszych memiarzy). Głównym problemem nieudanej terapii u psychoterapeuty jest
  • Odpowiedz
@Donee: psychoterapeuci przyjmują w poradniach zdrowia psychicznego, tak więc szukasz pod "leczenie psychiatryczne", dzwonisz do tych poradni i pytasz, czy jest u nich psychoterapeuta. jak nie, to do następnej. niestety tego się nie da tak łatwo przefiltrować
  • Odpowiedz
@Vinny: tak jak Greenvidia napisał, psychoterapii są różne "nurty" - sposoby, więc ciężko mi dokładnie powiedzieć. najpopularniejsza jest chyba psychodynamiczna, w której pracuje się między innymi nad relacją z samym terapeutą (bardziej niż na przykład nad tym, że jak byłeś mały, to mama Cię nie kochała). ze swoich doświadczeń to określiłabym to głównie jako rozmowę o wydarzeniach/emocjach, które pacjenta dotykają. mnie pomagało to oczyścić głowę, spojrzeć na sytuacje z innej
  • Odpowiedz
@noelo_cohelo: zapomniałam napisać o jednej rzeczy... terminy mogą być naprawdę odległe. ale i tak warto się zapisać i tak, choćby na listę oczekujących, bo jeśli już teraz potrzebujesz pomocy, no nawet i za ten rok możesz potrzebować jej jeszcze bardziej ;)
  • Odpowiedz