Wpis z mikrobloga

Szybka ankieta z rana. Co robisz w takiej sytuacji gdy samochód "B" próbuje wbić się 50-100m przed końcem pasa?

Patowa sytuacja na polskich drogach, kierowcy z pasa, który się kończy zjeżdżają dużo wcześniej niż powinni podczas jazdy na suwak co powoduje, że ~75% osób które przejeżdża przez zwężenie jest z pasa kończącego się.

Pytanie do osób, które jeżdżą jak samochód "B". Co jest powodem tego, że nie możecie dojechać do końca drogi tylko musicie zjechać kilometr wcześniej?

#motoryzacja #prawojazdy #polskiedrogi
mdlejtecole - Szybka ankieta z rana. Co robisz w takiej sytuacji gdy samochód "B" pró...

źródło: suwak

Pobierz

Jazda na suwak. Co robisz gdy B próbuje wbić się 50-100m przed końcem pasa?

• Wpuszczam go 38.6% (1235)
  • Nie wpuszczam go, jadę tak, żeby nie wjechał 26.7% (854)
  • Zmuszam go do jazdy do końca pasa 28.0% (895)
  • Naprawia zderzak na jego koszt 6.6% (212)

Oddanych głosów: 3196

• 78
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mdlejtecole: najczęściej wpuszczam - nauczyłem się, ze tacy wyrywni kierowcy za zwężką/skrzyżowaniem najczęściej jadą szybciej ode mnie, więc nie ja na tym nic nie tracę
  • Odpowiedz
  • 20
@Tagliacozzo: bo sa tez tacy co i kilometr wcześniej musza zjechać. A później dochodzi do tej sytuacji o której wspomniałem. Część zjedzie kilometr wcześniej, kolejna cześć pól kilometra wcześniej, a jeszcze większa cześć 50-100 metrów wcześniej. Do końca dojedzie kilka samochodów. A wszystko przełoży się na to, ze samochody z lewego pasa wpuszczają po 3 auta zamiast 1.
  • Odpowiedz
nie wpuszczam

Był czas żeby się nauczyć nowych przepisów

@niegwynebleid:
Ja wpuszczam, bo idioty i tak nie wyedukujesz a przynajmniej nie w-----a tych, którzy przepisy znają a utknęli za nim. Generalnie droga to nie miejsce na udowadnianie kto ma rację i czasem lepiej ustąpić głupszemu aby zminimalizować zagrożenie albo uciążliwość niż w imię zasad pogłębiać problem.
  • Odpowiedz
przecież nic mu się nie stanie - pokazuję, żeby jechał do końca. Tam wpuszczam

@niegwynebleid:

Część zrozumie, część nie - jak pisałem wyżej, idioty nie nauczysz. Tym bardziej kiedy już stoi jednym kołem na "Twoim" pasie i do tego na Twoje gesty mu żyłka skacze to lepiej wpuścić bo jeszcze za chwilę w nerwach coś o--------i. Wpuścić, zapomnieć - to raptem 3 sekundy z Twojego życia a kolektywnie dla wszystkich
  • Odpowiedz
@smk666: gdyby to były 3s to mi to nie przeszkadza. Ale jeden wjedzie na 40m od zwężenia, potem zaraz go ktoś wyprzedzi i wjedzie drugi, potem znowu i zamiast zamka 1:1 robi się 1:5 (dlatego ja wybieram pas zwężający się ale to inna inszość).
  • Odpowiedz
  • 56
@niegwynebleid: ja tez staram się zawsze wybierać zwężający. Ale najbardziej mnie r---------a, jak powpuszczają te X metrów przed końcem pasa. A później jeden z drugim mają problem, żeby wpuścić osobę, która jedzie prawidłowo do końca drogi. Bo w ich głowie to ty jesteś "cwaniakiem", a nie tą osobą, która prawidłowo jedzie.
  • Odpowiedz
gdyby to były 3s to mi to nie przeszkadza. Ale jeden wjedzie na 40m od zwężenia, potem zaraz go ktoś wyprzedzi i wjedzie drugi, potem znowu i zamiast zamka 1:1 robi się 1:5 (dlatego ja wybieram pas zwężający się ale to inna inszość).

@niegwynebleid:
Bez przesady, jak jednego Janusza wpuścisz to Ci włos z głowy nie spadnie.

ale wpuszczając każdego nigdy nie dojdzie do sytuacji, ze Polacy sprawnie będą jeździć
  • Odpowiedz
jak ktoś kiedyś spotka kogoś kto mu przywali

@mdlejtecole:
No i po co? Tylko kłopot dla wszystkich w korku, zmarnowany czas dla tych dwóch kierowców. Jak pisałem wyżej, droga to nie miejsce na wyjaśnianie wzajemnych animozji czy agresywną edukację dotyczącą przepisów bo zawsze cierpi na tym bezpieczeństwo. Jak widzisz, że ktoś o--------a manianę to mu daj ją o---------ć w "kontrolowanych" warunkach i pojechać dalej - podnoszenie ciśnienia wszystkim wkoło jest
  • Odpowiedz