Dajcie jakiś dobry sprawdzony przepis na tatara prawdziwego. W sobotę robię imprezę i obiecałem że zrobię dobry tatar. Dla siebie to bym zmielił jakieś dobre wołowe, dodał żółtko sól pieprz cebulkę i ogórki i git, ale co zrobić by to było doznanie wyższej klasy? Macie jakieś sposoby?
@Kick_Ass: zmieloone jak najbardziej, absolutnie nie na grubych. Z sarny jest mega. i z ogórkiem ma być! grzybki mogą byc, naprawdę nic więcej niz napisałeś nie trzeba
@Kick_Ass Przede wszystkim dobrej jakości mięso i nie mielić tylko siekać. Ja doprawiam poza solą i świeżo mielonym pieprzem odrobiną musztardy i sosu worcestershire. Żółtko obowiązkowo, przepiórcze ma sens tylko jak robisz mniejsze porcje. Z ciekawszych dodatków to ja uwielbiam marynowane kurki, kapary i anchois ale z tatarem to ile ludzi tyle opinii :)
@Kick_Ass: Zamiast ogórków możesz dać kapary. Kup zajebiste mięso - najlepiej w mięsnym powiedz, że chcesz zrobić tatara, to Ci dobiorą dobry świeży kawałek. I siekane, absolutnie nie mielone. Kompletnie inna tekstura.
@maciekqtno @chixi @Aysorth @inspektor_gadzet czyli nie ma jakichś magicznych dodatków do mięsa, baza musi być dobra, a cała reszta wedle gustu? Rozumiem że kwaśne i wytrawne rzeczy będą pasowały, o anchovies czytałem, to do mięsa dodać pewnie zamiast soli można? Zapachu nie zmieni?
@Kick_Ass: najważniejsze to dobry kawałek mięsa no i siekany, nie mielony, tylko siekany. Ewentualnie, możesz zrobić też wersję z łososia, jak dobrze przyprawisz i podasz to ciężko odróżnić na pierwszy rzut oka ;)
Dajcie jakiś dobry sprawdzony przepis na tatara prawdziwego. W sobotę robię imprezę i obiecałem że zrobię dobry tatar. Dla siebie to bym zmielił jakieś dobre wołowe, dodał żółtko sól pieprz cebulkę i ogórki i git, ale co zrobić by to było doznanie wyższej klasy? Macie jakieś sposoby?
źródło: comment_28H5KPrY6YaN28rEqN5Tx1CqhjoAv16O.jpg
Pobierz@Just_Doesnt_Know czy lepiej mielona na grubych oczkach?
@dopebonner polędwica? Ligawa? Udziec? Ja zwykle z idącą robię i jest gitesik.
Po co wydziwiać
Przede wszystkim dobrej jakości mięso i nie mielić tylko siekać.
Ja doprawiam poza solą i świeżo mielonym pieprzem odrobiną musztardy i sosu worcestershire.
Żółtko obowiązkowo, przepiórcze ma sens tylko jak robisz mniejsze porcje.
Z ciekawszych dodatków to ja uwielbiam marynowane kurki, kapary i anchois ale z tatarem to ile ludzi tyle opinii :)
@chixi
@Aysorth
@inspektor_gadzet czyli nie ma jakichś magicznych dodatków do mięsa, baza musi być dobra, a cała reszta wedle gustu? Rozumiem że kwaśne i wytrawne rzeczy będą pasowały, o anchovies czytałem, to do mięsa dodać pewnie zamiast soli można? Zapachu nie zmieni?