Aktywne Wpisy

szcz33pan +2380
Koniec roku to czas podsumowań, zatem znowu trzeba było sprawdzić jak tam wygląda #indekskebaba
Inflacja została opanowana, stopy procentowe spadają, nawet ceny nieruchomości spadają. A co z kebabami?
10 stycznia 2022 zamówiłem kebaba z lokalnej budy i to samo zacząłem zamawiać co pół roku
10.01.2022 - cena 28,30 zł
Inflacja została opanowana, stopy procentowe spadają, nawet ceny nieruchomości spadają. A co z kebabami?
10 stycznia 2022 zamówiłem kebaba z lokalnej budy i to samo zacząłem zamawiać co pół roku
10.01.2022 - cena 28,30 zł
źródło: Indeks_Kebaba_2025_grudzien
Pobierz
balbezaur +771

Nie zważając na to, że filozofia stała się tak ściśle naukowa jak tylko potrafią być nauki ścisłe, pragnę zadać pytanie. W teorii filozofia jest umiłowaniem mądrości, a w praktyce, czym jest owa mądrość, jak była rozumiana kiedyś i jaka, także jak wielka, oraz dlaczego nastąpiła zmiana? Do czego dąży filozofia i czy nie zatrzymała się ona na ograniczonej ludzkim rozumem zimnej spekulacji?
Etap w którym filozofia miała ambicje na spełnianie kryteriów naukowości trwał tak ze 100 lat począwszy od oświecenia.
Filozofia to była i jest próba odpowiedzi na pytania którymi nauka się nie zajmuje a więc głównie pytania o sens i powód.
Z tego co kojarzę, u początku filozofii na piedestale stała mądrość jako wiedza o absolutnym, niezmiennym, przyczynie wszystkich przyczyn. Odnoszę wrażenie, że filozofia zeszła mocno z kursu rozbijając się o fale bezcelowych dewagacji i zgubiła się szukając kierunku z miejsca, w którym każdy kierunek poza poprzednim prowadzi do jej całkowitej zguby. Czym jest dziś filozofia, jak ją rozumieć?
Kojarzę taką wypowiedź, cholera wie jakiego
wydaj Ci się, zakładam że siedzisz w bańce empiryzmu