Wpis z mikrobloga

Pytanie bardziej do posiadaczy Xj6. Jak wam się jeździ na tym motocyklu? Robię nim teraz egzamin na A, i cały czas mam wrażenie że ten bak nie daje możliwości chwycenia się go kolanami, i strasznie zjeżdżam podczas hamowania. Motocykl mi się podoba, i rozważam zakup właśnie pomiędzy XJ6 / Bandit 650 / Fazer 600 / ER-6F i z tych wszystkich XJ wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem bo mimo iż Fazer jest ładniejszy (te dwie rury wydechowe z tyłu) to za tą samą cenę to ok 10k w XJ6 będę miał nowszy sprzęt z takimi bajerami jak np. ABS. Tylko że co mi po tym skoro cały czas zjeżdżam z siedzenia? ;p Nie macie takich problemów?

#motocykle #motoryzacja #yamaha #xj6 #pytanie #lwg
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KinkyFish: Właśnie to jest motocykl na którym mam jazdy, i nie bardzo mam możliwość ingerencji w niego. Swoją maszynę chcę kupić w okolicach grudnia - lutego więc nie będę miał za bardzo możliwości żeby sobie nawet wypozyczyć z wypożyczalni maszynę do testów.

Jedyne co zauważyłem to że ta xj6 ma taki jakby obły ten bak w przeciwieństwie do GS500 na którym przejeździłem 2 sezony gdzie ten bak miał jakieś takie
  • Odpowiedz
@Delfin17: gripy na bak załatwiają sprawe i nie są mega dużym wydatkiem. Także jak dobrze Ci się jeździ tym moto to kupuj i po prostu dokupisz gripy. Ewentualnie chyba ta firma robertozon robi gripy, które przyczepiasz do spodni
  • Odpowiedz
@Bachal: Właśnie ktoś ostatnio pisał na wykopie że ER-6 nie za bardzo się nadaje w trasy, i że to taki bardziej miejski motocykl, a ja docelowo chciałbym dłuższe eskapady sobie urządzać. Idealny byłby tutaj Bandit albo Fazer ale one są drogie w porównaniu do takiej XJ6 czy właśnie ER-6
  • Odpowiedz
Właśnie ktoś ostatnio pisał na wykopie że ER-6 nie za bardzo się nadaje w trasy, i że to taki bardziej miejski motocykl

@Delfin17: Zdajesz sobie sprawę, że piszą to w większości ludzie, którym blokuje się tylne koło w SV650 i generalnie swoją wiedzę opierają na, w większości, bredniach wyczytanych w internecie. Ewentualnie są też użytkownicy takich sprzętów, dla których 100km to już wyprawa życia, także...no zbytnio się nie sugeruj opiniami, bo
  • Odpowiedz
@Delfin17: krótko nim jeździłem, bo w tym sezonie łącznie dwa tygodnie (kupiony trzy tygodnie temu), ale te opinie są odnosnie N wydaje mi się.
Na logikę, skoro taki Luczyn (YT) robi na MT7 (która ma taką samą ochronę przed wiatrem jak ER) wycieczki kilkudniowe po całej Polsce i sobie chwali, to jakim cudem podobna ERka miałaby odpadać? NA mojej ER6F jeżdżę kulturalnie wyprostowany do 120-130 km/h (zależy od wiatru), kładę
  • Odpowiedz
@Glenroy: Budżet to tak + - 10k. Docelowo mam marzenie cyknąć sobie trasę na półwysep Iberyjski ale to pewnie za jakieś dwa sezony jak już się oblatam wystarczająco, ale chciałbym żeby maszyna była wygodna.

@Bachal: Na XJ6 robiłem 20h na kat A2, i teraz jestem w trakcie 10h na kat. A. Generalnie wygląda i jeździ mi się nim bardzo fajnie oprócz tego ślizgania po siedzeniu. ER-6F widziałem codziennie
  • Odpowiedz
  • 1
@Bachal Ale co jest nie tak z mocą? Przecież te 120 km jako prędkość przelotowa chtba powinno wystarczyć? Nigdy w sumie tak daleko nie jeździłem więc mogę się mylić
@Sahkez ja mam właśnie problem z plecami, i tam gdzie inni dają radę bez problemu ja juz umieram. Xj6 mam ten kurs na prawko, więc mam pewność że te kilka h w siodle wytrzymam. Największy dylemat to właśnie to slizganie się
  • Odpowiedz
@Delfin17: też mam problemy z odcinkiem lędźwiowym, na początku czułem trochę ból alembik okazało się że nie mam do końca poprawnej pozycji na maszynie, skorygowalem i jak reka odjal
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Glenroy: ale ja nie mówię, że do polskiej turystyki za mało mocy. Chodzi mi o sprawne przemieszczanie się po Europie z bagażem i ew. Plecaczkiem. Źle mnie zrozumiałeś, w moim er6 jest 72 km i to dla mnie aż nadto (nie dokrece w opór manetki ani nie wykorzystuje tego nigdzie), po prostu nie mam pojęcia, jak zachowywallby się z pełnymi sakwami itp. Następny mój moto jak już opanuje technikę też
  • Odpowiedz
@Glenroy za 10k już najdzie coś sensownego z absem, chociażby kawę er6. Ktoś wcześniej pisał że kupił ja z absem za 6500,ciekawe w jakim stanie skoro na internecie ceny z absem wahają się od 7 do nawet 11k za 1 generację ¯_(ツ)_/¯ no ale za 10k już można coś kupić z absem
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Delfin17: przelotowa 120 to luz z wielkim zapasem. Ale sam nie jeździłem ani z sakwami, ani z plecakiem i nie wiem, jak ta koc wygląda przy wyprzedzaniu tirów na jednopasmowych drogach, a tego chyba w turystyce sporo.
  • Odpowiedz
okazało się że nie mam do końca poprawnej pozycji na maszynie, skorygowalem i jak reka odjal

@Sahkez: U mnie to trochę poważniejsze bo problem występuje w życiu codziennym chociażby przy chodzeniu, czy dłuższym staniu. I tak się odbijam od lekarza do lekarza co jakiś czas, i każdy mówi co innego. Już się zdążyłem przyzwyczaić że mnie zawsze coś boli bo mam to jakoś od 14 roku życia

tego ABS-u chyba w
  • Odpowiedz