Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Składam komputer do programowania (Visual studio, solucje czasami mają po kilkadziesiąt projektów). Budżet nie mam jakoś ściśle ograniczony; po prostu chcę kupić coś z niezłym stosunkiem jakości do ceny.

Procesor: AMD Ryzen 5 3600
Karta graficzna: --- nie wiem ---
Ram: Patriot 16GB 3200MHz Viper 4 CL16 (2x8GB)
Płyta główna: MSI B450 TOMAHAWK
SSD: ADATA 512GB M.2 PCIe NVMe XPG SX8200 Pro
Zasilacz: Seasonic 550W Focus
Chłodzenie CPU: Thermalright HR-02 – Macho Rev. B
Obudowa: SilentiumPC Signum SG1 TG

Za to będzie 2665zł.

Moje pytania:
1. Czy zestaw jest ok? Coś zmienić?
2. Czy lepsze będzie połączenie ryzen + tania karta graficzna czy intel? Karta graficzna będzie musiała mieć sloty na 3 monitory niestety ;/
3. Obudowa jest ok? Warto dopłacić do droższych z serii Armis AR7 TG?

#programowanie #pcmasterrace #komputery #skladajkomputer
  • 11
  • Odpowiedz
@becvvv: armis ma zakryte wloty powietrza z przodu, tylko przez otwory na bokach może je zasysać, wątpię, że warto dopłacać, temp. pewnie gorsze będą. Jak chcesz to dokup wentylator na przód 1/2 dodatkowe.
Po co Ci takie drogie chłodzenie do tego procesora, on się słabo grzeje, to prawie wcale prądu nie ciągnie, jakaś fera 3 powinna wystarczyć aż nadto za 100zł.
Do programowania warto pomyśleć o ryzenie 3700x, tu masz testy
  • Odpowiedz
  • 0
@10129: zrobiłem nowy zestaw :D

Jeśli przy czymś jest liczba w nawiasie, to znaczy, że nie zdecydowałem się na konkretny model.

Procesor: Ryzen 7 3700X
Karta graficzna: --- nie wiem ---
Ram[1]: Crucial Ballistix Sport LT 16GB (2x8GB) DDR4-3000 CL15
Ram[2]: Patriot 16GB 3200MHz Viper 4 CL16 (2x8GB)
Ram[3]: HyperX 16GB (2x8GB) DDR4-3200 Non-ECC CL16 Predator Series
Płyta główna[1]: MSI B450 TOMAHAWK
Płyta główna[2]: MSI B450 Gaming Plus MAX
SSD: ADATA
  • Odpowiedz
@becvvv: jak chcesz się z tym bawić to ballistixy, to się bardzo łatwo podkręca, 3400cl14/15 jest w zasięgu nawet na <1.42V. Jak nie chcesz samemu to jest program liczący timingi => ryzen dram calc. Te płyty się niczym nie różnią praktycznie, gaming miał nieco niższe temp w teście, tomahawk ma ledy. Ale tego tomahawka to raczej w wersji max bierz. W podobnej cenie masz b450-a pro max (410zł), taka sama sekcja
  • Odpowiedz
@becvvv: Płyta Główna MSI B450 Gaming Plus Max. To przedmówca chciał powiedzieć.
Zobacz czy SSD Kingston A2000, czy Corsair MP510, ci bardziej nie podejdzie.
Patriot Viper 4 3400 MHz są dość tanie, chyba.

Karta graficzna. Byle nie najtańsze jeśli wybierasz droższe karty, czyli MSI Ventus i Armor, Gigabyte Windforce, itd. tych nie brać. Jeśli zależy ci na wydajność/cena, to polecam karty PowerColor Red Demon RX 5700 XT, albo Shapphire Nitro+. Jeśli
  • Odpowiedz
  • 1
@rukh: ale po co mi tak drogie karty graficzne, skoro nie będą wykorzystywane nawet w 5%?

Dopłacać do tego ramu ponad 100zl?
  • Odpowiedz
@becvvv: jak nie będziesz ballistixów podkręcał to możesz brać droższy ram, ale to jest 1h roboty łącznie z czasem nauki robienia tego, zakładając, że nie umiesz. ballistixy 3000cl15 dadzą rady 3400cl15 bez problemu, a 3400cl15 > 3400cl16
@rukh: Te patrioty mogą być na b-die albo e-die?
ten gość twierdzi, że micron-e są lepsze od słabego bina b-die
  • Odpowiedz
@becvvv: Nie skąd, nie dopłacaj 100 zł. W Austrii gdzie patrzyłem różnica 5 € tylko. Myślałem że tu będzie tak samo nisko.
Na PurePC jest świetny wykres RAMów, że od 3200 w dół zaczyna mocniej spadać wydajność w użytkowaniu.

Zobacz jeszcze grafiki RX 5700 i 2060 Super, jeśli budżet niżej leży. Jeszcze w gorszym wypadku GTX 1660 Super albo RX 5500 XT. W tych dwóch parach masz konkurencyjne karty. (tzn. 1660
  • Odpowiedz
@10129: B-Die i E-Die z tego co gdzieś czytałem znajdziemy od 3600 Mhz w górę, ale są dość drogie.
Wszystkie 3200 Mhz, 3400 Mhz, 3000 Mhz są na Hynixach (ale nie jestem pewien w 100%, nigdzie nie dołączają informacji)
  • Odpowiedz
  • 0
@10129: 3600 CL14 to będzie RAM na podstawie Samsungów, ale takie też są drogie.
Hynix też nie jest złym wyborem.
  • Odpowiedz