Aktywne Wpisy
Antybristler +1927
Chciałem zrobić zwykłe zdjęcie księżyca, a wyszło mi zdjęcie życia (✌ ゚ ∀ ゚)☞
https://i.imgur.com/eDl2zRB.mp4
wziuuuum ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#ksiezyc #astronomia #astrofoto #astrofotografia #chwalesie
https://i.imgur.com/eDl2zRB.mp4
wziuuuum ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#ksiezyc #astronomia #astrofoto #astrofotografia #chwalesie
Volantie +396
Ja #!$%@?. Minimalna w przyszlym roku 4300 brutto. Przeciez z calym szacunkiem jak ktod zarabja 6-7k brutto i nie dostanie znaczej podwyzki kosztow to bedzie jak naplucie na morde.
Nie mowiac o ludziach co maja dzis 5-6k brutto. Juz widze jak janusz daje wszystkim podwyzki
:/ na #!$%@? sie bylo uczyc
#pracbaza #praca #inflacja
Nie mowiac o ludziach co maja dzis 5-6k brutto. Juz widze jak janusz daje wszystkim podwyzki
:/ na #!$%@? sie bylo uczyc
#pracbaza #praca #inflacja
Hej Mirki, czy ktoś Was wyemgirował z Polski do kraju gdzie jest korzystniejszy system podatkowy i mniej opresyjny? Ile płacicie podatków i czy jesteście zadowoleni z jakości życia?
Co prawda wchodzi IP Box w Polsce od nowego roku, ale każdy wie jak to jest z naszym fiskusem, dziś interpretacja jest taka, a jutro inna. Ja aktualnie rozliczam się na podstawie UOD (podpisaną z moją spółką, jako spółka wystawiam faktury swojemu pracodawcy), pracuję zdalnie, więc mam swobodę emigracji. W przyszłym roku prawdopodobnie wskoczę w 2 próg skali podatkowej oraz nie będę mógł skorzystać z KUP 50%, a bardzo bym tego nie chciał i zastanawiam się jak się przed tym obronić.
albo jestes na b2b i placisz zalosne 19% albo masz spolke zoo i 9% citu
panie, ja jak zejde ponizej 40% clkowitego opodatkowania i ozusowania to pewno bede zadowolony:)
nie no moze przesadzilem, moze uda sie do 35% zejsc
ale to minimum jakie place a sa kraje gdzie placi sie wiecej
ale jasne, Rumunia, Litwa chyba tez, tam mozna
Niech dojdą jeszcze te nieliniowe stawki ZUS i będzie całkiem różowo. Już teraz widzę jak ludzie trują tylko o podatkach a pomijają obciążenia ZUS podczas gdy np. w Norwegii masz już wszystkie te składki uwzględnione w obciążeniu podatkowym. Więc nawet biorąc pod uwage te 19% to 22% wychodzą i tak korzystniej xD
Co do spółek - mam w PL ciągle
w Polsce masz:
liniowy - 19% i super maly zus (nie zwieksza jeszcze)
spolka zoo - 9% mozesz miec nawet podatku albo 15 i dywidenda 15%
mega malo!
w belgii:
freelance - do 55% podatek, powyzej 25k rocznie juz jest 25% i idzie w gore, do tego zus procentowo od dochodu!
spolka - podatek 20% do 100k jak