Wpis z mikrobloga

Dostałem prezent w Chinach od ichnego przedsiębiorcy :) Mao jest wszędzie na prowincji. Trochę czuje się jak odkrywca bo nie jestem tu turysta nawet wizy turystycznej nie mam tylko rodzinna i jestem na wiosce gdzie po rozeznaniu okazuje się ze jestem pierwszym białym jaki kiedykolwiek tu dotarł. Tak są takie miejsca na świecie :p jak ktoś chce mogę relacjonować moje chwilowe życie na kompletnej chińskiej prowincji gdzie każdy biały to Amerykanin ( bo tam gdzieś białego w TV widzieli ), gdzie w domach nie ma podłóg ale BMW M5 stoi przed. A wielki portret Mao jest w każdym domostwie. A po zmroku się nie wchodzi na ścieżkę na wzgórze bo tam zyja przodkowie i nie można im zakłócać spokoju. #chiny #podroze #ciekawostki #komunizm #swiat
vlahbej - Dostałem prezent w Chinach od ichnego przedsiębiorcy :) Mao jest wszędzie n...

źródło: comment_AD6EHqMqx2YqiKlZn5372g50x3MWay08.jpg

Pobierz
  • 230
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vlahbej: nie zazdrościłem dopóki ślubnego zdjęcia nie pokazałeś Mireczku, czy żona stawia męża na pierwszym miejscu zawsze? U mojego gospodarza nawet przy czcigodnych gościach z zagranicy to właśnie o męża dbała w pierwszej kolejności.

Na prowincji jaką zwiedziłem całe miasteczko chodziło bez butów, a zboże suszone było na drogach asfaltowych, tylko wąski pasek do przejazdu był zostawiony. Szok kulturowy, jeśli można to tak nazwać, ale klimat tego państwa jest niesamowity.
  • Odpowiedz
  • 7
@wojtker: Różnie zależy jaka rodzina ale tak żeby na mieszkanie starczyło :) może być 20k € może być 200 k € w dużych miastach. I gotówka w czerwonej kopercie. Zreszta tu czerwone koperty z gotówka daje się nawet na powitanie czy żeby powiedzieć „fajnie ze nas odwiedziłeś”
  • Odpowiedz
  • 5
@Kul: No tu na wiosce nie lepiej. I tak stawiają na pierwszym miejscu dopóki mąż robi jak one chcą. Inaczej masz p--------e
  • Odpowiedz
@vlahbej: carrefour to dobra opcja w Chinach, mają dużo produktów z europy, pieczywo przywożą i trzymają głęboko mrożone i później wypiekaja u siebie :) w sumie w Polsce w żabkach robi sie to samo ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
A po zmroku się nie wchodzi na ścieżkę na wzgórze bo tam zyja przodkowie i nie można im zakłócać spokoju.

@vlahbej: Takie 'przesądy'' przetrwały rewolucję kulturalną? trochę dziwne

Pozdrów proszę miejscowych od anona Polaka, który zawsze bardzo szanował ich kulturę, prośba na serio. Mam nadzieję, że skopią d Trumpowi i pokażą mu jego miejsce.
  • Odpowiedz
@vlahbej: Chcialem w ogole aplikowac o turystyczna bo i tak jade tylko na miesiac i myslalem ze za duzo roboty bedzie z Q2, ale ziomek co odbieral moj wniosek mnie przekonal zebym zaaplikowal na Q2 i spytal na ile chce, powiedzialem ze nie wiem, ze 2 lata? Powiedzial ze moze dac mi na 3 ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
  • 6
@mieszko111: Jest dużo więcej takich. Kobiety w ciąży nie mogą na cmentarz wchodzić. Nic nie może mieć liczby 4, są ołtarzyki przodków i na ślubie musiałem palić pieniądze przed nimi i inne takie
  • Odpowiedz
Jest dużo więcej takich. Kobiety w ciąży nie mogą na cmentarz wchodzić. Nic nie może mieć liczby 4, są ołtarzyki przodków i na ślubie musiałem palić pieniądze przed nimi i inne takie

@vlahbej: Mądry naród i całe to fierdolenie, że stare Chiny nie przetrwały rewolucji jest funta kłaków warte.
  • Odpowiedz
@vlahbej: Hmm, pewnie zalezy troche od miejsca gdzie sie aplikuje, humoru osoby rozpatrujacej wniosek, moze tez od tego czy miales wczesniej wizy do chin? Ja mialem kilka turystycznych i pracownicza na rok wczesniej, moze dzieki temu dali rade mi dac na dluzej
  • Odpowiedz