Aktywne Wpisy

Moseva +17
źródło: gifmaker_me_2
Pobierz
4ntymateria +4
źródło: temp_file2519271737563378107
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: gifmaker_me_2
Pobierz
źródło: temp_file2519271737563378107
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
No dobra, jeszcze jej nie ma ale wkrótce będzie (◕‿◕)
W domu znalazłem bardzo staryi zapomniany, ale wciąż działający telefon. Nawet ekran ma cały. Tutaj macie jego specyfikację https://pl.wikipedia.org/wiki/Nexus_4
To Nexus 4 z 2012 roku. Android 5.1. Przywróciłem go do ustawiń fabrycznych, ale niestety google tyle updatów swoich niepotrzebnych programów nawciskała że na czystym systemie po aktualizacjach z 8 GB pamieci zostały tylko 2 wolne. Przydałoby się to zoptymalizować, ale nie chce mi się bawić w odblokowywanie bootloaderów i usuwanie tycvh googlowskich trojanów. Robię tylko eksperyment dla zabawy... Pobrałem na niego pełny węzeł Bitcoin Core. Jest dostępny normalnie ze sklepu google: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.greenaddress.abcore
Co mnie najbardziej zaskoczyło, to że jest to najnowsza wersja Bitcoin Core 0.18, która wyszła jakiś miesiąc temu :D To cały czas jest aktualizowane. Oczywiście, Gui jest obcięte, ten portfel nie jest raczej przeznaczony do normalnego użytku, tylko włąśnie jako mobilny, włąsny zaufany node, z którym możemy łączyć nasze porfele SPV, mając pewność że nikt nie kolekcjonuje żadnych danych na nasz temat. Oczywiście z poziomu konsoli wszystkie możliwości są dostępne, jak w najnowszych nodach jakich używamy w sieci BTC. Nawet jest jakaś implementacja LND na androida, więc mozna na upartego i mieć w kieszeni mobilny pełny węzeł Lightning Network :P
No dobra, przesadziłem z "pełnym", bo obecnie cały blockchain + podpisy świadków ważą 280GB telefon pewnie i tak jest w stanie obsłużyć karty do 32, max 64GB. Na nowszym telefonie jeżeli ktoś bardzo chce to spokojnie da radę i upchnąć pełny węzeł ze wszystkim blokami od samej genezy, ale to akurat nie jest potrzebne, takie węzły raczej maja służyć jako mobilny, pod ręką dla własnego użytku a nie być elementem sieci i decenralizacji. Oczywiście ten node jak i wszystki inne po pełnej synchronizacji jest pełnoprawnym nodem, weryfikuje i rozgłąsza wszystkie tx oraz bloki jakie sie pojawiają w sieci, ma też swój mempool itd... Jednak tutaj trzeba zrobić prune i to drastyczny, nawet nie zamierzam się bawić w karty SD, bo i tak pewnie ma interfejsc USB 1.2 czy coś i byłaby wolniejsza karta niż natywna pamięć flash, więc zrobiłem drastyczny prune. 1GB. Nawet taki jest w nim domyślnie ustawiuony...
Węzeł miał domyślnie ustawioną weryfikację od któregoś tam bloku, chyba ok 200 000 i do niego poleciały same nagłówki. Niestety od tego momentu pomimo prune, on najpierw musi pobrać cały blok, zweryfikować i dopiero później go usuwa.... No a ten telefon niestety ale już jest niesamowicie powolny, dlatego nie wiem ile mu to może zająć. Nie chciałbym go przecież obcinać drastycznie od np. miesiaca wstecz, nie na tym to polega przecież... Mimo że ja mam swój pełny node i mogę je porównać, a więc i mieć pewnosć że jest ok, to przecież nie na tym polega przecież że ominę po chamsku wszystko i pokażę że działa. W końcu to ma być przykład że nawety na takim gruchocie, ktoś bez innych węzłów może włąsny w sensownym czasie uruchomić... ' - , ! ヽ( ͠°෴ °)ノ
No i tylko to może być obecnie problemem że może to potrwać zbyt długo i nie będzie mi się chciało czekać tyle, choć mogę go schować i zapomnieć, ale naprawdę nie wiem ile to może zająć... No ale kiedy juz nadgoni do obecnego bloku, to wtedy na bierząco będzie w stanie weryfikować wszystko bez problemu i nie zostanie w tyle. Po pełnym synchro chcę mu uruchomić tor, podpiąć sobie pod niego bezpośrednio mój portfel samourai i używać go jako zaufanego noda. W moim domowym nodzie mam LND i przekierowanie portów na niego, ale na innym wężle mogę ustawić przekierowanie na inne porty niż domyślne 8333, albo ewentualnie go pod VPNa podepnę. Chodzi mi tylko o to żeby był nasłuchującym nodem i sprawdzić jam sobie poradzi z weryfikacją wszystkiego na bierzaco. Mogę nawet porobić z kimś testy. Taki DPC może z kaliforni ustawić na chwilę tylko jedno połączenie wychodzące u siebie na mój węzeł, rozgłosić tx a my byśmy mogli sprawdzać w wielu miejscach sieci jak szybko taka tx się po nierozgłosiła... Jeżeli ledwo działający telefon mający 7 lat, 2GB ramu prawie w całości zajęte przez system, BTC musi sobie radzić w takich okolicznosciach...
Rownież warto byłoby przeprowadzić test na jakimś bardzo wolnympołączeniu GSM, np. EDGE i zobaczyć jak wtedy łyka tx i bloki :D To bardzo istotne pytanie ze względy na bezpieczeństwo sieci, ale dlaczego to pewnie żaden shiciarz nie rozumie, ale tego nie będę tu tłumaczył :P Też pewnie nie zrozumiecie po co coś takiego robić, no ale mnie ani mi podobnym na tym nie zależy, żeby uświadamiać, ważne że BTC będzie bezpieczny.
#bitcoin #kryptowaluty #cybertag
Tzn. Jakoś leci, ale to może potrwać flugo