Wpis z mikrobloga

#lgbt #teczowepaski #truestory #neuropa #bekazkatoli

Tęczowe mirki, potrzebuję rady. Mój młodszy brat (15 lat) wyszedł tydzień temu z szafy i przeżywa piekło w domu. Mama go akceptuje i powiedziała, że to nic nie zmienia, ale brat wraz z mamą wciąż mieszkają z babcią - starą dewotką, fanką PiS-u i Radia Maryja. Babcia nie daje młodemu żyć. Wyzywa go od pedałów, śmierdzieli, mówi, że się brzydzi pić wodę z tego samego kranu co on, korzystać z tej samej toalety etc. Dzisiaj rano oblała go rano wodą święconą (tak, naprawdę to zrobiła) i krzyczała do mamy, że "pedałek ma się wyprowadzić". Nie jestem w stanie pomóc młodemu na odległość, bo pracuję za granicą, a mama pomimo dobrych chęci próbuje zbagatelizować konflikt, bo babką nie ma się kto zająć. Możecie mi poradzić gdzie młody mógłby się udać, żeby zyskać pomoc? Jakieś organizacje, psycholog?
  • 100
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@klumpidunsa: Ale w sumie po co on robił coming out przed babcią? Rozumiem przed mamą, Tobą, znajomymi, ale jak babcia taka jest to można było trzymać w tajemnicy. Ja np. babci się nie przyznałam, że nie zrobiłam bierzmowania, mama wiedziała.
  • Odpowiedz
Wszystkich od płaskunów babci chciałem przypomnieć ze starsze osoby to podatny grunt, zwłaszcza takie które przeżyły jakaś tragedie w życiu (jak smierć bliskiej osoby), a pomoc i ogólnie profilaktyka zdrowia psychicznego w Polsce jest na poziomie poniżej mułu, wiec swoją nienawiść skierujcie nie w stronę schorowanej starszej pani, a obrzydliwie propagandzie PiSu i kościoła katolickiego jaka ma miejsce od lat, bo to oni są tu wszystkiemu winni.
  • Odpowiedz
@klumpidunsa: Bardzo dobrze, że chcesz się tym zająć. Zbagatelizowanie przez mamę to jedno z najgorszych rozwiązań, gorsza jest tylko agresja wobec chłopaka. Brat jest w trudnym wieku, odważył się powiedzieć coś ważnego i trudnego i spotkał się z ogromem agresji nienawiści we własnym domu - to jest BARDZO niebezpieczne i może skończyć się próbą samobójczą.

Myślę, że trzeba:
- porozmawiać z młodym - niech wie, że całkowicie go akceptujesz, że dobrze, że
  • Odpowiedz
Jeśli wyszedł z szafy wiedząc że babcia jest p----------ą dewotą to chyba nie tylko Twoja matka jest w tym domu osobą nieporadną życiowo.

Notabene, jeżeli wyszedł z szafy nie mówiąc nic wczesniej Tobie, to znaczy ze jestescie braćmi tylko na papierze. A jesli powiedział Ci wczesniej, ale nie poradziłeś mu by nie mowił babci, to znaczy ze masz pod deklem równie pusto jak on i wasza matka.

@MieszamKaweOlowkiem: mamy ograniczony
  • Odpowiedz
To 15latek, zrobił to tak jak uważał za słuszne, mleko się już rozlało. Teraz muszę mu pomóc to ogarnąć.

@klumpidunsa: Brawa dla Ciebie. Mi również pomógł starszy brat po coming oucie. Będziecie na tym świecie o wiele dłużej niż babcia i mama, dlatego warto zainwestować w dobre relacje.

Jak się za nim wstawisz, będzie Ci wdzięczny do końca życia.
  • Odpowiedz
@klumpidunsa: Powiedz jej ze juz rozmawiales z dyrektorem domu starcow (powiedz jakis w okolicy) i powiedz ze jak babcia nie potrafi zyc z wami pod jednym dachem to idzie tam za 2 miesiace i umrze samotnie elo.
  • Odpowiedz