Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 6
@jan_sebastian_dzban: nie jest zgodne z prawem, tak samo "minimalna" kwota płatności kartą

@KKK1337: oczywiście, że jest zgodna z prawem, prawo reguluje jedynie płatności gotówką. Ew możesz dochodzić, że wprowadzili Cię w błąd np jeżeli na drzwiach była nalepka o płatności kartą, a te godziny i minimalna kwota dopiero przy kasie.
@jan_sebastian_dzban: jedyne co możesz zrobić, to zgłosić to do operatora terminala (nie Visa tylko np eService),
  • Odpowiedz
może być też tak że rozliczają terminal po 21:20 żeby np o 22 zamknąć sklep

@KKK1337: można to ustawić u dostawcy terminala. Maksymalnie jest to któraś godzina. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby robić dwa zamknięcia dnia lub zrobić zamknięcie dnia o 0:15 - ręcznie. Zamknięcie dnia generuje przelew (teoretycznie) i drukuje podsumowanie. Nie jest to dokument fiskalny, że musi być... zresztą kasę fiskalną też można zamknąć dnia następnego przed rozpoczęciem
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@yeloneck: widocznie u niektórych tak, bo to jakaś większa część zarobku. Sam zarządzam sklepem, kwestią jest odpowiednia negocjacja prowizji i aneksowanie jej co 2 lata, by nie włączył się standardowy cennik.
  • Odpowiedz
@Rookie34 taki operator terminala ma takie zgłoszenie totalnie w dupie, w jednym ze sklepów w mojej okolicy jest właśnie praktykowane, że płatność kartą powyżej kwoty X, napisałem info do operatora karty, nie odpowiedzieli nawet na maila xd
  • Odpowiedz
@KKK1337 ale wyjaśnij mi czy pół procenta (obecnie takie są prowizje mniej więcej) od zakupu jednej bułki za 99 groszy bardziej boli niż pół procenta od dużych zakupów za kilkaset złotych.
  • Odpowiedz
@KKK1337 terminal "sam" generuje raport dzienny.
W zależności jaka godzinę sobie ustawisz.
U mnie w firmie terminale są tak ustawione aby drukowały raporty dzienne już po zamknięciu firmy.

W tym przypadku może to sklep całodobowy i się gubią na granicy około północy do jakiego dnia zaliczyć.
Jeśli kasa fiskalna wydrukuje paragon o 23:59 a na terminalu płatność będzie o 00:01, to już następną doba i będzie manko dzień
  • Odpowiedz
bla, bla, bla - z jakim prawem - pokaż mi je Panie ekspercie.

@fontaine: Gdzie trzeba - czyli? I co będzie dalej? Przyjdzie Pan i da klapsa? xD

@buking: Taka wola właściciela i tyle. Nie dorabiałbym tu żadnej filozofii.

@FrasierCrane: O proszę. Na podstawie jednego zdjęcia taka teoria - lol.

@jakno: ale się sprułeś xD jakbyś był właścicielem tego ze zdjęcia xDD
  • Odpowiedz
@jakno łamanie zapisów umowy niesie za sobą konsekwencje prawne jeśli operator zdecyduje się egzekwować swoje prawo w sądzie.

W praktyce mało prawdopodobne, ale teoretycznie jak najbardziej zapis w umowie umożliwia operatorowi takie działania.
  • Odpowiedz
@rraaddeekk: no i co zrobi ja się pytam, oprócz podjęcia poważnych kroków? serio, liczę na merytoryczną odpowiedź z konkretami, a nie banialuki, że podejmie działania. xD
  • Odpowiedz