Wpis z mikrobloga

Wiecie co mnie najbardziej w-----a przy wyborach?
Nie ci, co głosują na PiS, nie ci co głosują na Koalicję, nie ci, co głosują na psl, razem, konfederację, teraz! czy inne sezonowe wynalazki, które dwa miesiące po wyborach zmienią nazwę i odświeżą brand.

Najbardziej w-----a mnie polonia.
Wyjechał sobie taki baca z podhala 40 lat temu z komuny do czikago, dzieci odchowane tam, wnuki urodzone tam, ostatni raz w Polsce był 30 lat temu jak zjechał po 10 latach i nie wrócił od tamtej pory bo pokłócił się ze szwagrem o ziemię po ojcu i taka osoba ma takie samo prawo wybrać nam rząd i prezydenta jak my.

Albo ktoś, kto 20 lat temu wyjechał do ukej do jakiegoś niukesl, czy innego hal, przez pierwsze 5 lat może i myślał o powrocie, ale ostatecznie zarzucił ten pomysł i teraz w dresach z Polską Walczącą pójdzie wybrać mnie, tobie i tamtej pani rząd i prezydenta.

Jak to w ogóle jest, że polonia jest bardziej polska od polaków? Jak to jest, że jadę na Wyspy i nagle przy sklepie stado ludzi w bluzach z wilkiem, "gdy wzywa ojczyzna moim obowiązkiem jest s--------ć po funty", albo jak się pójdzie do Domu Polskiego w stanach to nagle k---a same krakowiaczki i sami górale. Nie kumam tego, jak komuś tak tęskno, to najbliższe lotnisko jest bliżej niż się wydaje, a bilet w jedną stronę wyjdzie tanio.
Dlaczego polonia się nie może łaskawie o---------ć od Polski, skoro już do niej nie wraca i nie ma z nią nic wspólnego?

#polonia #polska #wybory #polacy #zalesie #gorzkiezale #emigracja #polityka
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

A tak poza tym to mam Polski paszport i c--j Ci do tego gdzie mieszkam. Jestem Polakiem i nie Ty będziesz tutaj decydował o moich prawach wyborczych.

@Moitessier: taki z Ciebie Polak że s----------ś z własnego kraju dla pieniędzy. HA TFU na Ciebie
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@HonyszkeKojok: czyli Ukraincy mieszkajacy w Polsce mieli by prawo wyborcze jako, ze mieszkaja w Polsce, placa tu podatki i maja tu osrodek interesow zyciowych?
A Polacy pracujacy za granica, ale posiadajacy rodzine w Polsce tez by mogli glosowac?
  • Odpowiedz
czyli Ukraincy mieszkajacy w Polsce mieli by prawo wyborcze jako, ze mieszkaja w Polsce, placa tu podatki i maja tu osrodek interesow zyciowych?

A Polacy pracujacy za granica, ale posiadajacy rodzine w Polsce tez by mogli glosowac?

@Ja-qb: to byłoby dość uczciwe
  • Odpowiedz
@Moitessier: taki sam paszport i prawa ma moja ciocia, która chciała zostać businesswoman bez żadnego pojęcia i w 1995 zostawiła męża, dom i dwójkę małych dzieci z długami mieszkać w Ameryce. Nic ja kraj i rodzina nie obchodzi. To taka sama obywatelka z takim samym paszportem i prawem głosu. Nie ma różnicy, prawda?
  • Odpowiedz
@Ja-qb: "ośrodek interesów życiowych", a konkretnie "miejsce zamieszkania" ma dość jasną definicję. Ja jedynie zmieniłbym "lub" na "i" w przypadku możliwości głosowania. Co do Ukraińców - jak tylko będą mieli polskie obywatelstwo to mam gdzieś czy to żyd, niemiec, ukrainiec czy innuita
@Pendejada: brawo ty, może w końcu ktoś dla w polsce tyle socjalu że będziesz mogła bez wstydu wrócić.
  • Odpowiedz
@HonyszkeKojok: brawo ty? No tak, bo wyjechałam bo nie mogłam ciągnąć socjalu, a nie ze po ciężkich studiach nie mogłam znaleźć pracy za place, która mnie satysfakcjonuje, jeszcze mi takie ameby umysłowe jak ty chcą odebrać prawa obywatelskie xD
  • Odpowiedz