Wpis z mikrobloga

Czołem wszystkim!

Czy ktoś byłby zainteresowany jak w domu w miarę najprostszym sposobem zrobić pizzę w stylu neapolitańskim?

Przez wiele lat robiłem w domu pizzę szukając najlepszego przepisu - próbowałem wielu znalezionych na wykopie czy różnych stronach, próbowałem słynnego przepisu na pizzę by RS. Niestety zawsze miałem do moich wypieków jakieś ,,ale''.

Jestem jednak osobą, która jeśli chce coś zrobić dobrze to szuka informacji jak to zrobić. Udało mi się w końcu znaleźć przyczyny moich niedoskonałych pizz i teraz z ręką na sercu mogę powiedzieć, że w końcu są takie jakie chciałem. Mianowicie pizza z tego przepisu charakteryzuje się:

-cienkim ciastem pośrodku o pulchnych brzegach
-jest lekka i niezapychająca (no chyba, że zje się jej sporo ( ))
-nie jest wysuszona jak to bywa czasem w pizzeriach albo pizzach długo pieczonych w piekarniku

Nie chcę robić trailerów wpisów ale jednak szkoda mi rozpisywać się jak coś zrobić, jeśli później nikt tego nie przeczyta.

Wszystkich chętnych proszę o plusowanie tego wpisu. Postaram się przygotować wszystko jeszcze przed weekendem żeby część z was mogła już spróbować swoich sił z ,,nowym'' przepisem.

Czym ten przepis różni się od tych normalnie spotykanych?

Przede wszystkim metodą wykonania oraz ilością drożdzy.

Niżej kilka zdjęć moich ostatnich wypieków:

-pizza z pesto, mozarellą i Prosciutto
-pizza z sosem pomidorowym, konfiturą cebulową i serem kozim
-pizza z sosem pomidorowym, mozarellą, Prosciutto, liśćmi bazylii i na części Jalapeno.

Postaram się przepis napisać w taki sposób aby nie był on na zasadzie ,,prosty i tani przepis na pizzę" a w składnikach mąka z ziaren zebranych w Neapolu o godz. 15:00.

#gotowanie #jedzenie #gotujzwykopem #foodporn
cadmus - Czołem wszystkim!

Czy ktoś byłby zainteresowany jak w domu w miarę najpro...

źródło: comment_9heIhJCZvW86eiijyJE1zFgzX8tziQVC.jpg

Pobierz
  • 164
  • Odpowiedz
Podaje swoj przepis bo sam jestem mocno into Neapolitanska pizza ;)
Ciasto:
- 520 g mąki do pizzy typ 00 (wloska) lub 500
- drozdze 2g zywe
- sól 15g
- 6 g oliwy z oliwek dobrej jakosci polecam - (anfosso):
- woda 340 mml

Ciasto wyrabiamy dosc dlugo (zalecane jest nawet 30 minut), odkladamy na blache (od dolu dajcie papier do pieczenia albo lekko rozsmarowac oliwą z oliwek, od gory mozna
  • Odpowiedz
@cadmus: no i co z tym przepisem? Walnąłeś trailer wpisu na 2 strony A4, a potem jeszcze śledziłeś wpis przez kilka godzin tylko, żeby każdego upewnić, że "przecież nie masz tyle czasu, żeby wrzucać przepis jak nie będzie zainteresowania".

Czy standardowo #zebroplusy?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@cadmus: no i co z tym przepisem? Walnąłeś trailer wpisu na 2 strony A4, a potem jeszcze śledziłeś wpis przez kilka godzin tylko, żeby każdego upewnić, że "przecież nie masz tyle czasu, żeby wrzucać przepis jak nie będzie zainteresowania".

Czy standardowo #zebroplusy?
@Dziadekmietek: chłopie czytaj mój wpis. ,,Postaram się przygotować wszystko jeszcze przed weekendem..''. czego nie rozumiesz w tym zdaniu?

Poza tym chciałem wszystko zrobić ze zdjęciami i dokładnym
  • Odpowiedz
@phatee93 Mam prawie takie same proporcje składników (różnica to 3g drożdży i 16g soli), po podzieleniu ciasta wkładam każdą kulke do oddzielnej miseczki lekko wysmarowaną oliwą, wkładam do lodówki na 24h do kilku dni.
  • Odpowiedz