Wpis z mikrobloga

Czołem wszystkim!

Czy ktoś byłby zainteresowany jak w domu w miarę najprostszym sposobem zrobić pizzę w stylu neapolitańskim?

Przez wiele lat robiłem w domu pizzę szukając najlepszego przepisu - próbowałem wielu znalezionych na wykopie czy różnych stronach, próbowałem słynnego przepisu na pizzę by RS. Niestety zawsze miałem do moich wypieków jakieś ,,ale''.

Jestem jednak osobą, która jeśli chce coś zrobić dobrze to szuka informacji jak to zrobić. Udało mi się w końcu znaleźć przyczyny moich niedoskonałych pizz i teraz z ręką na sercu mogę powiedzieć, że w końcu są takie jakie chciałem. Mianowicie pizza z tego przepisu charakteryzuje się:

-cienkim ciastem pośrodku o pulchnych brzegach
-jest lekka i niezapychająca (no chyba, że zje się jej sporo ( ))
-nie jest wysuszona jak to bywa czasem w pizzeriach albo pizzach długo pieczonych w piekarniku

Nie chcę robić trailerów wpisów ale jednak szkoda mi rozpisywać się jak coś zrobić, jeśli później nikt tego nie przeczyta.

Wszystkich chętnych proszę o plusowanie tego wpisu. Postaram się przygotować wszystko jeszcze przed weekendem żeby część z was mogła już spróbować swoich sił z ,,nowym'' przepisem.

Czym ten przepis różni się od tych normalnie spotykanych?

Przede wszystkim metodą wykonania oraz ilością drożdzy.

Niżej kilka zdjęć moich ostatnich wypieków:

-pizza z pesto, mozarellą i Prosciutto
-pizza z sosem pomidorowym, konfiturą cebulową i serem kozim
-pizza z sosem pomidorowym, mozarellą, Prosciutto, liśćmi bazylii i na części Jalapeno.

Postaram się przepis napisać w taki sposób aby nie był on na zasadzie ,,prosty i tani przepis na pizzę" a w składnikach mąka z ziaren zebranych w Neapolu o godz. 15:00.

#gotowanie #jedzenie #gotujzwykopem #foodporn
cadmus - Czołem wszystkim!

Czy ktoś byłby zainteresowany jak w domu w miarę najpro...

źródło: comment_9heIhJCZvW86eiijyJE1zFgzX8tziQVC.jpg

Pobierz
  • 164
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Niekumaty_: zdecydowanie, normalnie tak jak kilka osób wspomniało żeby zrobić dobrą pizzę musi być bardzo wysoka temperatura pieca. Standardowo jest to nawet 500 stopni. Da się zrobić temperaturę w okolicach 400 stopni w piekarniku z funkcją grilla. Polega to na tym, że ustawiasz kamień/patelnię żeliwną pod samą grzałką i uchylasz drzwiczki tak zeby termostat nie wykrywał nagrzania do temperatury ustawionej na panelu piekarnika. Tym sposobem grzałki grzeją cały czas i
  • Odpowiedz
@shaky: gdybym chciał zrobić ścianę tekstu to wysłałbym wczoraj. Chcę to zrobić dokładnie opisując poszczególne etapy wraz z załączonymi zdjęciami.
  • Odpowiedz
@Scierq: @irmscherqp: Panowie cierpliwości proszę. Napisałem, że postaram się przed weekendem ale też mam pracę, dziecko i inne obowiązki :) dzisiaj zaczynam robić ciasto więc jutro przepis będzie
  • Odpowiedz
@cadmus to dawaj majster bo mje tu składniki czekajo ( ͡º ͜ʖ͡º) testuje różne przepisy od ładnych paru lat i całkiem sprawnie mi to idzie ale takiej jak twoja jeszcze nie zrobiłem więc zacieram ręce do ugniatania ciasta
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@cadmus: miał być przepis na weekend. Na cholerę robisz ten trailer, zbierasz plusy i olewasz?

@Aranos: nie, napisałem, że się postaram. Mam też życie poza wykopem. Dzisiaj przepis będzie
  • Odpowiedz