Wpis z mikrobloga

a propos tego wpisu użyszkodnika @gierape: (gdzie pieklił się też użyszkodnik @VrubeL...)

https://www.wykop.pl/wpis/43374165/bekazkatoli-pirotechnikasakralna-dzbanywiary-nauko/

Temat nie do ruszenia:

Tragedia w Tatrach. Pytania o krzyż na Giewoncie. 15-metrowa konstrukcja nie pomaga, ale usunięcie "byłoby nie do przyjęcia"
Dziennikarze pytali naczelnika TOPR, czy po czwartkowej tragedii w Tatrach i uderzeniach piorunów w Giewont nie należy rozmawiać o postawionym tam krzyżu. Jan Krzysztof mówił, że 15-metrowa konstrukcja oczywiście nie podnosi bezpieczeństwa, ale usuwanie takiego symbolu "byłoby nie do przyjęcia" dla wielu osób.
(...)
"Oczywiście, 15-metrowy, stalowy krzyż nie podnosi bezpieczeństwa, tylko podnosi ryzyko. To rodzaj wystawionego punktu, szczególnie narażonego. Ale rażenia piorunem były też w okolicy, nie tylko w krzyż. Usuwanie takiego symbolu jak krzyż na Giewoncie dla wielu byłoby nie do przyjęcia."
(...)

całość:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,25113967,tragedia-w-tatrach-pytania-o-krzyz-na-giewoncie-15-metrowa.html#s=BoxMMtTi

#bekazkatoli #pirotechnikasakralna #dzbanywiary #naukowcywiary #zakopane #kosciol #katolicyzm
Pobierz
źródło: comment_I0cc5VOEmRHG9g0iqbOWyrgvjukUZDy8.jpg
  • 22
pieklił się też użyszkodnik

@spere: pieklił się czy sie nie pieklił ale mirki z rigczem ostetecznie ustaliły, że wystarczy uziemić no i

rażenia piorunem były też w okolicy, nie tylko w krzyż

@spere: ¯\_(ツ)_/¯
więc nie chodziło w tym wpisie o bezpieczeństwo tylko o usunięcie krzyża korzystając z tragedii
@spere: Jak tłumaczy Marek Szadkowski z Instytutu Elektroenergetyki Politechniki Śląskiej, to wcale nie metalowy krzyż na Giewoncie przesądził o tym, że to właśnie tam uderzył piorun. Kluczowa była imponująca wysokość szczytu - 1894 m n.p.m. - Każdy wysoki obiekt jest bardzo niebezpieczny w czasie burzy. Generalna zasada jest taka, że jak tylko pojawia się symptom burzy, to trzeba jak najszybciej z gór schodzić. Powierzchnia nie ma zbyt wielkiego znaczenia, najważniejsza jest
a cytujesz gościa który mówi że chodzi o wysokość

@NashBridges: Kluczowa była imponująca wysokość szczytu - 1894 m n.p.m, to wcale nie metalowy krzyżna Giewoncie przesądził o tym, że to właśnie tam uderzył piorun

Przeczytaj jeszcze raz powoli, a potem jeszcze raz i jeszcze raz
nie jestem wierzący i uważam, ze usuwanie tego krzyża jest nie do przyjęcia. Stoi tam od 118 lat, jest symbolem Giewontu

@Kormas: ja też niewierzący i o ile jestem zdecydowanym przeciwnikiem stawiania krzyży do oznaczania swojego terystorium (szkoły, urzędy, sejm), o tyle uważam jednak, że akurat ten jest jednym z tych, które stale wrosły się w krajobraz i ich ewentualne usunięcie odbyłoby się ze szkodą dla niego.

Racje ideologiczne za bardzo
@spere: Przeczytałem tą poprzednią dyskusję i na prawdę zacny festiwal obrzucania się dzbanami i amebami.
Współczuję kolego @VrubeL: że zostałeś źle zrozumiany ale widziałem, że nie przejąłeś się tym i bardzo dobrze.

Osobiście, jako ateista nie rozumiem co komu ten krzyż przeszkadza ale komunistom zawsze przeszkadzał i znajdą byle pretekst by się w tym temacie wyżyć.

A najlepiej w temacie piorunów wypowiedział się Tomasz Rożek. Chyba można uznać człowieka za
pieklił się czy sie nie pieklił ale mirki z rigczem ostetecznie ustaliły, że wystarczy uziemić no

@VrubeL:

Jak mówił Krzysztof, to oczywiste, że jeżeli krzyż na Giewoncie dalej będzie najwyżej położonym punktem w trakcie burzy, to "jego uziemienie nie będzie miało żadnego sensu, jeżeli będziemy w jego pobliżu".

To tak, jakby się pan trzymał piorunochronu i zastanawiał się, jak uziemić piorunochron. Nie sądzę, by była to jakakolwiek droga - zwrócił się
@drSin: Dzięki Mirku, za stary jestem, żeby przejmować się opiniami sfrustrowanych anonimów z sieci. Fajnie, że znaleźli się też tacy, którzy potrafili kulturalnie wyjaśnić mi, że jestem osłem i z tym się zgadzam ale bardziej spowodowane było to moimi źle ukierunkowanymi wypowiedziami. fajnie tez, że wśród gimboateistów znalazło się kilku z rigczem. Od początku chciałem udowodnić, że usunięcie krzyża to tylko pretekst i Rożek to fajnie wyjasnił.
@spere: Tak jak
@spere nie jestem wierzący i uważam, ze usuwanie tego krzyża jest nie do przyjęcia. Stoi tam od 118 lat, jest symbolem Giewontu. Znajduje się w miejscu, w którym nie da się znaleźć przypadkiem, wchodzenie na Giewont jest świadomą decyzją.

Chciałbym Ci dać pincet plusów.