Wpis z mikrobloga

Dawanie koperty z pieniędzmi państwu młodym to jakaś p------a akcja.
Skoro para chciała abym pojawiła się na ich weselu, niech nie oczekuje ode mnie zwrotu kosztów za miejsce. Co to za popieprzona tradycja? Płacić za udział w jakiejś szopce, abstrahując od tego, że jest możliwość odmówienia.
Super impreza, nie dość, że droga to widok nachlanego towarzystwa nie napawa chęcią.
Chcecie mieć wesele? - ponoście tego konsekwencje finansowe a jak Was nie stać to nie róbcie.

#zwiazki #slub #wesele
  • 138
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wodze_owce_na_manowce: A na urodziny do kogoś też wbijasz bez niczego, nawet jak Cie zaprosi ? Dajesz tej osobie prezent... mniejszy lub większy ;) Państwo młodzi nie oczekują od Ciebie zwrotu 100% kosztów jakie ponieśli za Ciebie, ale wypadało by dać jakiś prezent adekwatny do poziomu imprezy... na urodziny możesz przyjść z flaszką czy winem, ale na ślub wypadałoby dać prezent o poziom wyżej ;)
  • Odpowiedz
@wodze_owce_na_manowce: Nie rozumiem tego wysypu komentarzy "xD" - również uważam, że jest to beznadziejny obyczaj. Jak zapraszam kogoś na imprezę do domu to nie oczekuję, że odda mi za wódkę, jedzenie, prąd itd. itd. - oczywiście możemy się umówić, że robimy wspólną imprezę i każdy coś przynosi ale jeżeli jestem gospodarzem to nie mogę wymagać, że ktoś ma mi zwrócić pieniądze.

Wesele jest taką samą imprezą, tylko na większą skalę
  • Odpowiedz
@strean: @peszmerd: jeśli zapraszam ludzi do siebie na imprezę, nieważne jakiej rangi, to nie oczekuje od nikogo żadnego upominku. To ja zapraszam, to ja chcę przyjąć gości, to ja chcę spędzić czas w ich towarzystwie, to ja płacę za ugoszczenie ich i również ja mam w p-----e ich upominki bo nie robię tego dla wódki czy alko.
  • Odpowiedz
jeśli zapraszam ludzi do siebie na imprezę, nieważne jakiej rangi, to nie oczekuje od nikogo żadnego upominku. To ja zapraszam, to ja chcę przyjąć gości, to ja chcę spędzić czas w ich towarzystwie, to ja płacę za ugoszczenie ich i również ja mam w p-----e ich upominki bo nie robię tego dla wódki czy alko.

@wodze_owce_na_manowce: To chodź tak na imprezy do swoich znajomych i rodziny, bez żadnych prezentów. Ciekawe
  • Odpowiedz
@wodze_owce_na_manowce: tradycja nakazuje wręczyć prezent. Kiedyś młodej parze węczało się prezenty rzeczowe, głównie takie które miały pomóc urządzić im się w nowym domu, czyli głównie zastawy stołowe, zestawy ręczników, małe agd etc. Z czasem zmieniło się to w dawanie pieniędzy w kopercie, aby nie dublować prezentów, uniknąć chybionych itd. W pewnym momencie przeszło to do etapu "zwrotu za talerzyk" co już uważam przekracza pewien wymiar dobrego smaku. Oczywiście że na
  • Odpowiedz