Wpis z mikrobloga

@NieRozumiemIronii:
No według mojego zrozumienia, klasa średnia wcale nie musi być równa średnim zarobkom. Obrazowo mówiąc klasa wyższa to właściciel oraz CEO firmy. Wyższa klasa średnia to dyrektor regionalny i dyrektor większego oddziału, a niższa klasa średnia to m.in. dyrektor mniejszego oddziału /filli, zastępca dyrektora oddziału, czy wyżej postawiony menedżer. Albo też obrazowo mówiąc o zarobkach, klasa średnia zaczyna się jak w miejscu swojego zamieszkania jesteś w stanie w 2-3
  • Odpowiedz
@Outline: Ok, 1700. Dodaj do tego 700-800 na zakupy (jedzenie i środki czystości) i wyjście gdzieś na miasto oś czasu do czasu. Zostaje ci 1000zl czyli 12k w skali roku. Połowa pójdzie na wakacje, więc oszczędzasz zawrotne 6k (jeśli nie wydajesz pieniędzy na żadne hobby i żyjesz systemem dom-praca).
I to jest właśnie ta mentalność polusa - jak jesteś w stanie zaspokoić bez problemu podstawowe potrzeby, to jesteś bogaczem. C--j,
  • Odpowiedz
problemu

@Im_from_alaska:

Kwestia żarcia to totalnie indywidualne podejście, jeden wydaje 1000zł, inny w 400 zł się zmieści bez mrugnięcia w okiem. Osobiście wydaje coś koło 450-500zł, środki czystości? Kupujesz miesiąc w miesiąc? Czy każdy ci wystarczy na miesiąc? I DODAM, ja tu mówię na podstawie Warszawy, a gdzie takie małe pcimia dolne, prowincjonalne miasteczka?! Tam nawet wynajem mieszkania to koszt około 1400zł jak nie mniej, o czynszu, utrzymaniu już nie
  • Odpowiedz
@kaspil

3605 żyć dostatnio xD Z taka kasą to ja siedzę w wynajmowanym pokoju ze studentami za ścianą.

Spójrz na to z perspektywy rodziny 2+2. Majac na rękę 14500 miesięcznie mozna zyc dosyć komfortowo - duża część kosztów nie skaluje się liniowo ze wzrostem liczby osób. Jak dla mnie jest to spokojnie kwota wystarczająca na tzw godne życie. Bogactwem bym tego nie nazwał, ale wystarczy na przyzwoite mieszkanie, samochod, wakacje, jakies
  • Odpowiedz
@taki_tam_ktos

Nie czuję się bogatym. Ciekawe dlaczego xD.

Dlatego że pewnie statystyczny ankietowany to nie piwniczak tylko osoba mająca, albo planująca rodzinę. 3650x4 daje ponad 14 tys na rękę do rozdzielenia między 4 domowników. Koszty rzadko rosną liniowo ze wzrostem liczby domowników. Taka kasa przy rodzinie 2+2 wystarcza spokojnie na przyzwoite życie. Bez przesady z nazywaniem tego bogactwem.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@TauCeti: zgadzam się co do tych stawek jeżeli jesteś studentem mieszkającym ze starymi xd masz własny pokój, mama zrobi pranie, za jedzenie nie płacisz, za mieszkanie nie płacisz no i wtedy 3,6 na czysto na swoje wydatki... No to już można żyć dostatnio.
  • Odpowiedz