Wpis z mikrobloga

Ludzie, ogarnijcie. Żyjecie w Polsce. Kraju, który był rozkradany i wyzyskiwany przez ostatnie 400 lat, o ile w ogóle akurat był na mapie. 1500 zł zapewnia standard życia, który w porównaniu do sytuacji sprzed zaledwie 20 lat jest po prostu rajem. I owszem, 3600 zł to jest bogactwo - ale relatywnie do statusu reszty obywateli tego kraju. Podobnie jak dla gościa mieszkającego w jakimś babustanie w Afryce 200 zł byłoby niewyobrażalnym bogactwem.
  • Odpowiedz
dzieciaki, wiele ludzi co tak twierdzi

1. ma mieszkanie spółdzielcze itp. które kosztuje grosze
2. na jedzenie wydaje może z 800zł na dwoje
3. łącznie zarabia 4000-8000tys

dlatego ignoranci to jest bogactwo, to że wy mieszkacie w jakimś kartonie za 1300 miesięcznie nie znaczy że inni są takimi frajerami
  • Odpowiedz
Nie widzę potrzeby klasyfikować ludzi wg zarobków. Ale jak już to szybciej powiedziałbym, że (niższa) klasa średnia wg zarobków na polskie warunki A.D. 2019 zaczyna się od dochodu 120 000 zł netto rocznie.
  • Odpowiedz
@gaily: No chyba jednak nie...Przecież masz wyraźnie napisane "Dochód na osobę". Nawet jeśli odpowiedzi były udzielne jako dochód dla całej rodziny, to następnie zostały podzielone przez liczbę członków i otrzymano właśnie dochód na osobę.
  • Odpowiedz
@TauCeti: dla mnie 4k do bardzo fajne pieniądze i chciałbym kiedyś tyle zarabiać(nikt mi nie potrafi powiedzieć jak tyle hajsu zarabiać)
  • Odpowiedz
@TauCeti: na wykopie średnia zarobków to jakieś 16 tysi miesiąc, kogo oni pytali o te zarobki? Żyła Mietka pod sklepem? Swoją drogą to serio nie jest zabawne że ktoś sądzi że 700 euro to bogactwo ()
  • Odpowiedz
@TauCeti: k---a, tutaj 3/4 ma problem ze zrozumieniem kilkuzdaniowego tekstu, to się nie dziwię że takie poruszenie w temacie. Robactwo w tym temacie nie zrozumie, że inna jest sytuacja wyrobnika nawet jak ma 3k, niż nawet pary, gdzie kazda osoba ma po 3k, tudzież rodziny z dwojgiem dzieci, gdzie tata ma 9k, a mama 3k.
Tylko słychać oburzenie korpoidiotek, które myślą,że mając 3k soli są wg tego badania uznane3za bogate.
  • Odpowiedz
@smyq z tak samo bezsensownym przelicznikiem było związane stypendium socjalne na studiach - mieszkasz z jednym rodzicem, bez rodzeństwa, rodzić zarabia 2k co ledwo starcza na cokolwiek i już socjalu nie będzie bo 1000/os (°°
  • Odpowiedz
Ja, mieszkając coprawda z rodzicami (ale dokładam się do opłat, jem sam bo #fitlife, w domu tez robie jakieś drobne odświeżenia, o paliwie i ubraniach i rozrywce nie wspominając) to nie dość, że sobie pare stów odkładam, to co miesiąc jestem w stanie r------ć 1000zł, a to na części do auta, a to na drogie ubrania.

Jakiś imbecyl wyżej mówi że zarabia 3500 i musi sie kisić w chacie
  • Odpowiedz