Wpis z mikrobloga

• 1
#komputery #gry #pcmasterrace i trochę też #telewizory
Siema mirunie kochane, chcę do swojego monitora (27 cali) wrzucić na plecy ambibox. Ktoś korzystał może i ma jakieś doświadczenia? Jak w rzeczywistości się to sprawuję? Kupować na allegro czy szukać gdzieś indziej? 30 ledow styka do takiego monitora czy lepiej wziąć więcej? ;)
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Koldox: da się też zrobić na arduino za 3$ z ebaya + paski led + zasilanie 5V (ja podciągnąłem z zasilacza od kompa). Używam programu prismatik, możesz sobie obczaić.
Efekt całkiem niezły, chociaż odwzorowanie kolorów nie jest najlepsze, pewnie na ambiboxie lepsze, chociaż nie wiem czy to nie jest wina jakości pasków.

Edit: efekt ze zdj jest przy 60ledach i 27 calach
wykopowynoob - @Koldox: da się też zrobić na arduino za 3$ z ebaya + paski led + zasi...

źródło: comment_SyuAm3Q1Za4ZqMxLAeFD7CTutAIj2eub.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@wykopowynoob: Widzę, że jesteś dumny ze swojego projektu. Ale może wyjaśnisz z czego? Z tego, że Arduino użyłeś w paskach led? Przerost formy nad treścią. Ale przed kolegami będziesz szpanował jakie to ty (specjalnie z małej litery) masz paski led. Może byś lepiej wykorzystał Arduino?
#pdk ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Koldox: mam HUE 2 Ambient V2 od NZXT.
Założenie było takie żeby ograniczyć zmęczenie oczu i poprawić ergonomię.
I moim zdaniem nie udało mi się głównie przez to że jasność i może barwa ledów powinna być dobrana do aktualnego poziomu jasności otoczenia.
Jak trafi się z ustawieniami na dany moment to jest różnica na plus tylko że co z tego jak za max godzinę ledy robią się za jasne bo
  • Odpowiedz
@wykopowynoob: Chodziło mi o samą ideę użycia czegoś jak "ambilight" - zupełnie o tym zapomniałem. Ponieważ stanowisko komputerowe idzie niedługo do totalnej przebudowy - to muszę dopasować do nowego projektu. 2 lub 3 monitory+ TV na ścianie, prawdopodobnie niesymetryczny blat (ukośny z załamaniami) i częściowo pochylony. Sam komp raczej "na dostawce" by nie czuć nawet najmniejszych wibracji. I pewnie jeszcze 2 światło nad - coś tego typu jak na fotce,
bialy100k - @wykopowynoob: Chodziło mi o samą ideę użycia czegoś jak "ambilight" - zu...

źródło: comment_UiRLAOyjKKNZa0rDJIEnZGixmZybNSVS.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz