Wpis z mikrobloga

101 najlepszych CRPG według RPG Codex - nowa lista! Wiele tytułów, konfrontacja klasyków z nowymi pozycjami! Prawdziwa gratka dla każdego fana erpegów! Jaki system był najpopularniejszy? Na co w opisach zwrócono uwagę przy poszczególnych tytułach?

Zapraszam do listy i do wykopywania znaleziska! ( ͡° ͜ʖ ͡°)

LINK: https://www.wykop.pl/link/5076895/101-najlepszych-crpg-wedlug-rpg-codex-tym-razem-z-najnowszymi-tytulami/

#crpg #rpg #gry #staregry #mirkoreklama
Lisaros - 101 najlepszych CRPG według RPG Codex - nowa lista! Wiele tytułów, konfront...

źródło: comment_6acGZdf9RWxh5D7S5lHB8VMYOgw66dtr.jpg

Pobierz
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Lisaros: Pathfindera mam, czeka w kolejce do ogrania, ale z tego co widzialem to chyba najlepsza adaptacja erpega i ruleset pozwala na tworzenie zajebiscie odjechanych postaci pod wzgledem mechaniki. Naprawde, da sie nawet zrobic postac pod atak z zaskoczenia przy uzyciu czarow dotykowych i promieni. Idealna gra dla powergamerow i to moglo przewazyc.

P:T skończyłem z 6 razy, Baldura 2 prawie 30. Mnie przyciaga dobry gameplay, metaplanowanie w czasie przechodzenia
  • Odpowiedz
@Silvaren: u mnie podobnie, dlatego nie będę wracał już na przykład do Kotora 2, historia tam opowiedziana jest fenomenalna, ale już ją dobrze znam, a gameplay nie jest niestety rozbudowany.
  • Odpowiedz
@Lisaros: cieszy wysokie miejsce The Age of Decadence - znakomity tytuł. No i nie zapomniano o rewelacyjnym IMO Alpha Protocol - trochę niesłusznie zapomniana, bo system wyborów i konsekwencji działał tam rewelacyjnie.
  • Odpowiedz
Wchodze na wykop, są powiadomienia hmm ciekawe. O #crpg! @Lisaros! Znalezisko! Coś się dzieje, obudź się Neurohaox to pilne! Już się człowiek napalił, a to tylko opisy z głosowania phi!

Osobiście w liście cieszy mnie pozycja NieR bo głosując myślałem, że raczej nie ma szans na znalezienie się w tym zestawieniu, ale widocznie nie jestem aż tak osamotniony w dobrej ocenie tego tytułu.

• Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Lisaros: Underrail dość wysoko a jak pierwszy raz zobaczyłem tę grę to myślałem że to jakieś słabe early access. Grałem około 50 godz i czułem że nawet połowy nie odkryłem, a ostatnio widziałem że wyszedł dodatek to jest teraz jeszcze większa. Nie wiem czy znowu spróbuje tej gry bo jest wręcz gigantyczna, ale bardzo przyjemna gierka ogółem
  • Odpowiedz
@Lisaros: Dziwię się trochę, że DX:HR czy System Shock 2 znajdują się w tym rankingu i to dość wysoko. O ile dobrze pamiętam, to ludzie na Codexie byli dość negatywnie nastawieni do tych gier.
  • Odpowiedz
@Lisaros: Fo2 gorszy of Fo1, herezja. Gothic 2 w pierwszej dziesiątce, herezja. Icewind Dale wyżej od pozycji typu Divinity, Shadowrun czy Wasteland - herezja. Poza tymi mankamentami dobra lista ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
Fo2 gorszy of Fo1

@zavalita: Na to akurat są dobre argumenty. F1 w przeciwieństwie do dwójki miał bardziej konsekwentny klimat i ton (brak łamania czwartej ściany dla samego faktu łamania czwartej ściany, nie było tak wiele i tak nachalnych odniesień do popkultury), lepiej poprowadzoną fabułę (skupiona, wątek główny z pobocznymi się przeplatają dużo bardziej niż w dwójce, antagonista jest bardziej rozwinięty oraz jego wpływ jest bardziej odczuwalny w toku gry
  • Odpowiedz
@Oak_: Te wszystkie elementy są wybitnie subiektywne i nie bronią się w dyskusji osób o odmiennym na nie spojrzeniu. Większa konsekwencja w klimacie może być traktowana jako mniejszą różnorodność świata przedstawionego, większą jego monotonię i przez to mniejszą wiarygodność. Jeżeli chodzi o fakt łamania czwartej ściany to robią to jedynie postaci zupełnie nieistotne z punktu widzenia fabuły (losowe ćpuny z jedną spośród kilkudziesięciu randomowych kwestii, dzieci Wrighta w Reno i
  • Odpowiedz