Wpis z mikrobloga

• 4
@LipaStraszna włączam lewy kierunek zawsze, gdy nie zjeżdżam w pierwszy zjazd. Gdy zbliżam się do wybranego zjazdu, włączam prawy.
Proste jak budowa cepa.
I pomocne dla innych.
  • Odpowiedz
@mackw: rondo ma dwa pasy, chcesz zjechać na prawy, włączasz kierunkowskaz by mrygał szybciej? wyłączasz w ogóle? to że koła są skręcone nie znaczy że zjeżdżasz ze swojego pasa ruchu, poruszasz się prosto, na takiej zasadzie jak droga zakręca tez powinieneś wbijać kierunkowskaz
  • Odpowiedz
  • 3
Jeśli rondo ma jeden pas, skręcam w trzeci, czwarty zjazd to włączam kierunkowskaz, gdy mijam poprzednie. Gdy jestem przed ostatnim swoim zjazdem przełączam na prawy. Proste. Nie wiem czego nie kumacie.
  • Odpowiedz
jadę wewnętrznym pasem, a obok mnie na zewnętrznym pasie jedzie as z włączonym kierunkiem

@LipaStraszna: Jeżdżę od ponad 10 lat i nigdy nic takiego nie widziałem ¯\_(ツ)_/¯

Jest za to jedno rondo, na którym włączam lewy kierunek, kiedy skręcam w lewo - w Zwoleniu na DK12 jest malutkie rondo, gdzie jakieś 95% ruchu odbywa się wzdłuż właśnie tej drogi, wszyscy po kolei lecą prosto bez zastanowienia. Gdybym chciał skręcić na
  • Odpowiedz
Widać, że sytuacja się zmienia dynamicznie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@piotrlionel: Do tej pory często widzę L-ki z włączonym lewym kierunkiem, więc wciąż wielu instruktorów tak uczy (mnie zresztą też tak uczyli).
Ale wciąż nie ogarniam, w jakiej sytuacji to miałoby wprowadzać kogoś w błąd (poza tą przytoczoną przez OPa, choć to dla mnie mocno hipotetyczna, bo autentycznie nigdy się z taką nie spotkałem ¯\_(ツ)_/¯)
  • Odpowiedz
@aksal89: @piotrlionel: Ja jak zdawałem w tym roku to mówili żeby lewego nie włączać, tylko prawy przed tym jak się zjeżdża z ronda. Nie wiem czy robiłem prawko w Polsce B ale mnie uczyli bez lewego.
  • Odpowiedz
@rozmiar-czcionki jak już pisałem wyżej - jak ponad 10 lat jeżdżę, to nigdy nie widziałem takiej sytuacji, dlatego dla mnie to totalna abstrakcja i pewnie dlatego nie widzę żadnego problemu ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@LipaStraszna: ludzie tak robią bo tak po prostu uczą na kursie. Mnie tak uczyli, pewnie mnóstwo innych osób też.
Już dawno nie używam lewego kierunku ale nie przeszkadzam mi, że ktoś inny to robi []
  • Odpowiedz
  • 0
@rozmiar-czcionki to jest anomalia. A jeśli potrafisz czytać ze zrozumieniem, to pisałem o rondzie z jednym pasem.
A w tej sytuacji, wiem że nie skręci w mój zjazd i muszę czekać
  • Odpowiedz