Wpis z mikrobloga

#programowanie #java #programista15k

Co to jest ten maven, ant lub grable? Niby coś tam piszą na wikipediach że sam importuje biblioteki albo że łączy aplikacje w jeden plik oraz automatycznie testuje kod. Ale co to niby oznacza w praktyce? Nawet nie potrafie z tym zacząć cokolwiek robić bo nawet nie wiem co się na tym ekranie dzieje a próbowałem robić już wiele tutoriali polskich jak i zagranicznych. Potrzebuje żeby mi ktoś to wytłumaczył jak debilowi.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dupogisaga: To są narzędzia do budowania projektu w Javie. Dodajesz sobie np. do gardle nazwy bibliotek, które ma ci ściągnąć i on to zrobi. Wybuduje Ci tez jar’a itp. Jaki problem chcesz rozwiązać? Może na razie nie potrzebujesz tych narzędzi jeżeli się dopiero uczysz?
  • Odpowiedz
@dupogisaga: Załóżmy że piszesz sobie jakiś serwer który tam ma połączenie z bazą danych. Baz danych jest ze 100. Załóżmy że wybrałeś mySQL. Potrzebujesz jakiegoś sposobu żeby z tą bazą danych się komunikować z poziomu programu. W samym języku takiej funkcji nie ma, bo baz danych jest ze 100. I tu z pomocą przychodzą inni ludzie, którzy napisali coś takiego jak connector dla tej konkretnej bazy danych. No ale musisz
  • Odpowiedz