Wpis z mikrobloga

@detreomycyna: W Indiach tez jest dużo zakładów produkcyjnych, ale to nie jest takie proste. Sama zmiana/dorejestrowanie dostawcy API w firmie farmaceutycznej w Europie trwa 2-3 lata. Poza tym ważne jest bezpieczeństwo substancji. Przeniesienie fabryk do Europy i wdrożenie ich produktów na rynek farmaceutycznych trwałoby pewnie ok 10 lat, a ceny leków poszybowałyby w górę jak szalone, jeszcze bardziej niż teraz gdy korzysta się z API z Chin, Korei, Indii itd.
  • Odpowiedz
@detreomycyna: Bo to był oczywisty fuckup, właśnie dlatego wdrażanie nowego leku na rynek czy zmiana dostawcy już nie tylko API, ale nawet opakowania bezpośredniego trwa tak długo, trzeba zrobić multum testów laboratoryjnych, stabilności, klinicznych itd.
  • Odpowiedz
@detreomycyna: skąd mam wiedzieć, to nie mój fuckup, ani firmy, w której pracuję. Może testy były przeprowadzę, ale w złych warunkach. Ja piszę tylko tyle co wiem z perspektywy pracy w branzy farmaceutycznej.
  • Odpowiedz
@Patsi: i skąd te dane odnośnie tak długiego wdrażania produktów fabryk na rynek europejski, chcesz mi powiedzieć, że ta nowa fabryka którą wybudowała/wybuduje krka będzie działać dopiero za 10 lat? Podaj link, chętnie poczytam sobie do poduszki. Pracujesz jako kto?
  • Odpowiedz
@detreomycyna: ale oni przecież na bank już robią testy leków, które będą tam produkować, rejestracja zajmie im ok 2-3 lata. Chyba, że będą sukcesywnie przenosić produkcje z innych fabryk do nowych. Poza tym leki to nie suplementy diety, z suplemantami jest inaczej. Około 10 lat zajęłoby zbudowanie fabryk produkujących API (substancje aktywne do leków) w Europie, zdobycie przez nich certyfikatów takich jak ISO, GMP itd., później firmy farmaceutyczne produkujące leki
  • Odpowiedz
@Patsi: jakieś linki? Z tego co kiedyś przeglądałem polski adamed jest w porównaniu do europejskich i amerykańskich graczy zaledwie firmą traktowaną jako startup, więc nie sądzisz, że duzi gracze będą w stanie to wszystko przyśpieszyć?
  • Odpowiedz
@detreomycyna: Procedur rejestracyjnych nie przeskoczysz, serio. Zapewne pewne procesy duzi gracze mogą przyspieszyć wewnątrz swoich struktur ze względu na większe zasoby ludzkie, lepsze sprzęty do badań, ale to nie jest tak, że wymyślasz, że od dziś robisz lek na receptę, a za pół roku on będzie w aptece.
  • Odpowiedz
pracuję w aptece, więc nie muszę Ci wierzyć na słowo, bo widziałem naocznie jak było. Euthyroxy praktycznie od razu przychodziły z kodami 2d.

@RafikS: ja cię na prawdę nie chce oszukiwać, mówię jak jest. Niżej masz świeżo kupione pudełko - oczywiście pojawiają się też już z kodami ale bzdura że tylko takie są od dawna. Pytałem też siostry która ma aptekę i potwierdziła mi to co pisalem wcześniej z wymianą
s.....v - > pracuję w aptece, więc nie muszę Ci wierzyć na słowo, bo widziałem naoczn...

źródło: comment_79kGnXffrcOi2Nvj9q4RfuBnKS12QU3V.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz