Wpis z mikrobloga

1 067 - 1 = 1 066

Tytuł: Po piśmie.
Autor: Jacek Dukaj.
Gatunek: publicystyka

★★★★★★★★

Pismo, istota cywilizacji. Technologia, która ukształtowała naukę, religie, politykę i gospodarkę. Obecnie staje się coraz mniej dostosowana do realiów. Przejście fazowe do epoki post-piśmiennej już następuje, ale nie nastanie ona od razu. Niesamowicie ciężka i niesamowicie wymagająca w odbiorze. Pozostawia więcej pytań niż odpowiedzi.
Na Zachodzie taka książka wywołałaby pewnie lawinę dyskusji. W Polsce przeszła bez echa.

#bookmeter #ksiazki #literatura #czytajzwykopem #dukaj
TeczkiUkladyAgentury - 1 067 - 1 = 1 066

Tytuł: Po piśmie.
Autor: Jacek Dukaj.
G...

źródło: comment_TcR7oTFNI7PhsZ7xgxObt5jCsbTTM26J.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TeczkiUkladyAgentury ja myślę, że książka wywoła jeszcze dyskusję w Polsce, ale jakiś dziennikarz telewizyjny musi odpowiednio przedstawić temat szerszej publiczności, najlepiej przez wywiad z Panem Jackiem. Niestety, nie widzę takiego dziennikarza na rynku.
  • Odpowiedz
@appylan: Dokładnie. Byłem na spotkaniu autorskim z J.Dukajem w Sopocie, przy okazji premiery właśnie 'Po Piśmie'. Prowadziła je niejaka Olka z WielkiegoBuka (blog) i niestety było bardzo słabo. Prowadząca nie rozumiała połowy wywodów Dukaja, zadawała pytania tak, że Dukaj musiał się domyślać o co chodzi, albo był zaskoczony danym stwierdzeniem. Dobrze, że jednak że to facet na poziomie i po prostu sam prowadził tę 'debatę', a gdy miał wątpliwości o
  • Odpowiedz