Wpis z mikrobloga

@wonix09 Góra świetna, ale spodem założę się że po upieczeniu możnaby zabić. Różowe maja to do siebie że ciasto im słabo wychodzi. Zadna która znam nie zrobiła dobrego ciasta. Ale za to robiąc ciasto im, zostawiam górę. O ile oczywiście na górze jest chorizo, kapary i jalapeño :)
@wonix09: Ciasto masz za mało wyrobione i chyba za dużo mąki. Poza tym jak chcesz dobrze upiec to wkładasz blachę na sam dół piekarnika, temperatura na ile fabryka dała, a potem wciągasz za papier na rozgrzaną blachę.

Jeszcze lepiej jak najpierw trochę upieczesz ciasto z sosem, a potem reszta składników
@wonix09 ciężko to wytłumaczyć bo łatwo się to pokazuje ale może ogarniesz.
Masz kulkę ciasta, rozklepujesz ja i tak rozciągasz delikatnie palcami obracając równo, potem gdy już z kulki się zrobił w miarę placek i możesz zmieścić dłonie na nim, to płaską dłonia bardziej energicznie przesuwasz tak aby zakręcić plackiem, druga lekko stopujesz. Trzeba mieć wyczucie i na początku może #!$%@? wychodzić ale z czasem wychodzi ładne rowniutkie i cienkie ciasto z
@wonix09 już widać że to będzie w #!$%@? mokre i nie dobre. Pieczarki i bakłażan wypuszacą dużo wody tym bardziej że pokrojone chyba siekierą :D najpierw nagrzej piekarnik na maxa z blachą w środku.